24 Април 2024сряда02:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП призова парламентът да е без лятна ваканция

Докато не се решат проблемите на майките на деца с увреждания, депутатите не трябва да почиват, смята Корнелия Нинова

/ брой: 117

автор:Павлета Давидова

visibility 967

Без августовска ваканция ще останат депутатите, ако бъде прието предложението на БСП Народното събрание да работи лятото. Корнелия Нинова обясни, че ПГ "БСП за България" ще настоява парламентът да работи, докато не бъдат решени проблемите на майките на деца с увреждания. Не е човешко и нормално депутатите да лежат по плажовете, а майките с децата да лежат в палатките и по жълтите павета, обясни тя, визирайки готовността на родителите да седят в палаткови лагери, докато не бъдат приети специални закони за децата с увреждания.
Нинова подчерта, че е необходим нов модел на грижа за хората с увреждания. Тя уточни, че Министерството на труда и социалната политика обсъжда три закона: Закон за хората с увреждания, Закон за социалните услуги и Закон за личната помощ. Според нея най-важен е Законът за социалните услуги. "В Плана за интеграция и решенията на правителството на Бойко Борисов е записано, че такъв закон ще има до края на 2016 г. Сега е средата на 2018 г.", отбеляза Нинова. Постоянното отлагане на приемането на закона е причината БСП да настоява той да бъде внесен в НС до края на юли. Лидерът на БСП призова управляващите да не отлагат и да не лъжат хората с увреждания, че закон ще има до октомври-ноември.
Антон Кутев, който оглавява парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации припомни многобройните опити на БСП да предложи решения на проблемите на хората с увреждания. "Това, за което претендират майките на деца с увреждания, беше обещано м.г. Тогава управляващите казаха, че промените в законите ще са готови до февруари, сега обещаха за октомври", уточни зам.-председателят на ПГ "БСП за България". Той добави, че още миналия юли социалистите внесоха много предложения, които не бяха приети от ГЕРБ. "Ако те бяха приели нашите предложения, сега нямаше да сме в тази ситуация. Тогава говорихме за финансите, предвидени за 2018 г, услугите социален и личен асистент, програми за насърчаване и обучение, както и за развитие на собствен бизнес от хората с увреждания", припомни Кутев. Още тогава са обсъждани и визията на управляващите за ТЕЛК, и анализът на индивидуалните оценки на хората с увреждания. "Ако решението, което предложихме преди година, бе влязло в сила, нито една част от разговорите, които се водят в момента, нямаше да са актуални. Голяма част от проблемите щяха да са решени. Промяната трябва да се случи бързо. Ако кабинетът не успее да я направи, ние ще го накараме", смята Кутев.
От БСП са притеснени, че в срещите на хора с увреждания и управляващи не участва финансовият министър Владислав Горанов, тъй като има опасност накрая той да каже, че пари няма. Нинова отбеляза, че средства за промените могат да се намерят по един прост начин - ако спрат кражбите. Сред предложенията на БСП е и отпадането на фирмите посредници. Нинова разказа, че при една от срещите й с майките била информирана, че в магазина специализираните обувки са по-евтини с 40 лв. от предлаганите от фирма посредник.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ