Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Оръжие

Словакия модернизира БМП-1/2

Бронираните машини на пехотата са въоръжени в боен модул местно производство

Георги Георгиев

21. Юни 2018 , брой: 118   250   0Словашката военнопромишлена компания "Конструкта Дифенс" е завършила проекта за модернизация на съветските модели бойни машини на пехотата БМП1 и 2, и в края на май е предала на армията първата партида от 21 машини. Церемонията е била в присъствието на министъра на отбраната Петер Гайдош и се е провела на полигона "Лиесковци". Единайсет от предадените БМП са били във вариант на бойни разузнавателни машини BPsVI, които са постъпили на въоръжение в базирания в град Прешов отделен разузнавателен батальон на 2-ра механизирана бригада. Другите десет машини, обозначени като BVP-M, са постъпили във 21-ви смесен механизиран батальон на същата бригада, дислоциран в Требишов.
Работите по модернизацията на БМП-1/2 са били завършени от "Конструкта Дифенс" още през лятото на 2017 г. Предприятието, което е част от по-голямата чешко-словашка частна група "Чехословак Груп", още тогава е преработила първите 18 БРМ BPsVI, които са модернизирана версия на БРМ BPsV - чехословашкия лицензионен вариант на съветската БМП-1. Общо словашкото министерство на отбраната е дало на "Конструкта Дифенс", в периода 2016-2017 г., договори на стойност 44,5 млн. евро за модернизацията на 35 бойни машини: 18 разузнавателни BPsV (от общо 58 на въоръжение) - във варианта BPsVI, и 17 линейни БМП-1 - във варианта BVP-M.
Проектите за модернизация на БМП BPsVI и BVP-M са дело на инженерите от словашкото предприятие EVPU (Нова Дубница). Там е разработен необитаемият боен модел "Тура 30", който в базовия си вариант е въоръжен с разработеното още в СССР 30-мм автоматично оръдие 2А42, което словаците произвеждат по лиценз, сдвоена с него 7,62-мм картечница ПКТ и две пускови установки за ПТУР 9М113 "Конкурс", всички те съветски модели. Освен бойния модул "Тура 30" на двата модела БМП са заменени свързочната апаратура с такава на фирмата 4Харис", монтирани са нови метеорологични датчици и навигационна апаратура. Разузнавателният вариант има радиолокационна станция за наземно разузнаванеFLIR Ranger R20SS, електроннооптическа система, вероятно израелска, апаратура, предупреждаваща за лазерно облъчване, система за откриване на мини и разузнавателен безпилотник "Микро Фалкон". Екипажът на машината е от шест човека. Съхранен е оригиналният двигател УТД-20. След модернизацията бойната маса на машините BPsVI и BVP-M е нараснала до 15,29 т и те са загубили способност да плават без помощта на бордови поплавъци.Модернизираните БМП бяха предадени на словашката армия на полигона "Лиесковци"
Снимка Министерство на отбраната на Словакия

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"