Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

На кого да вярваме

Евгени Гаврилов

21. Юни 2018 , брой: 118   405   0Валдис Домбровскис, еврокомисар по проблемите на еврото и социалния диалог, заяви вчера, че ниските доходи не са пречка България да се присъедини към "чакалнята", а по-късно към самата еврозона. Според него няма предварителни условия за дохода на глава от населението или или той да се сравнява със средния доход в ЕС. В България той е равен на този в Литва и Латвия в момента, когато двете страни се присъединяваха към механизма ЕРМ II.
Преди около месец обаче бяха публикувани поредните доклади на Европейската централна банка и на Европейската комисия, които, най-общо казано, оценяват напредъка на държавите, които са поели ангажимент да въведат еврото. Генералният извод, който се правеше в тези документи, бе, че нашата страна все още не е готова да приеме единната валута и основната причина за това е ниската покупателна способност на хората.
България отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за приемането в еврозоната - ниски инфлация, бюджетен дефицит и държавен дълг. Единственото условие, което разделя нашата страна от членството, е критерият за обменния курс, като законодателството в страната не е напълно съвместимо с Договора от Маастрихт. На практика страната ни няма как да отговори на критерия за обменния курс, но на този критерий не отговаряха и Литва, и Латвия. Има известни проблеми по отношение на независимостта на Централната банка, но Законът за БНБ много бързо може да бъде променен.
По всичко личи, че ако има някакво развитие на ситуацията, то това ще бъде след политическо решение на най-високо равнище. От икономическите критерии, които ние на практика изпълняваме, няма нищо да зависи. Едно обаче е ясно - разнопосочните послания, които идват от Брюксел и Франкфурт към София, не са добър начин за комуникация. Те объркват и карат човек да се чуди на кого да вярва.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"