25 Април 2024четвъртък14:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Близо 400 000 българи работят нощем

Заплащането е 25 ст. на час, КТ "Подкрепа" настоява за 10 пъти повече

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 43

Около 400 хил. българи полагат системно нощен труд, в повечето случаи съчетан и с извънреден. Това съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов на дискусия, организирана от синдиката съвместно с Фондация "Фридрих Еберт" на тема: "За достойни условия и заплащане на нощния труд и предотвратяване на последствията от него". По данни на "Подкрепа" България е от страните, в които се полага най-много нощен труд.
Заплащането на нощния труд е 25 ст. на час. Затова от КТ "Подкрепа" настояват тази ставка да бъде определена и фиксирана към обективни данни, например минималната заплата. Синдикатът предлага допълнителното възнаграждение за всеки час работа от 22 до 6 ч. сутринта да бъде повишено на 2,55 лв. Сега действащата ставка не е променяна от 10 години, когато минималната заплата бе 180 лв. Предложението за законодателни промени ще бъде представено на управляващите в началото на новия политически сезон през есента.
Според Здравко Здравчев от КТ "Подкрепа" заплащането на нощния труд трябва да се увеличи поне с 5-6% от минималната заплата и да се ограничи като практика. "Излязоха много изследвания, които сочат за увеличената вредност на нощния труд. Вследствие на това СЗО предприе кампания за ограничаването му. Надяваме се увеличената ставка на заплащането на нощния труд да помогне и за възпиране на работодателите от полагане на такъв", коментира Здравчев.
Нощният труд увеличава риска от заболявания на сърдечносъдовата система с 40%, с 3 пъти от рак на простатата, с 30% от рак на гърдата, с 40% от рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет и метаболитни проблеми. Социалните рискове са свързани с проблеми в семейството, социална изолация.
Директорът на Инспекцията по труда Румяна Михайлова обясни, че много често работодателите укриват часовете положен нощен труд, а упражняващите го работят без договори.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ