29 Март 2024петък15:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Слънцелечението

По 5 мин. три пъти в седмицата на слънце са достатъчни, за да получи човек витамин Д

/ брой: 119

автор:Аида Паникян

visibility 792

В последните няколко години слънцето се заклеймява от много медицински специалисти и едва ли не хората остават с впечатлението, че трябва на всяка цена да се предпазят от пагубното му въздействие. Но истината е, че нищо прекомерно не е полезно за здравето.
Слънцелечението или както се нарича още хелиотерапия - системно използване на слънчевите лъчи за лекуване и профилактика, е един от най-старите лечебни методи с естествени фактори, познат на древните египтяни, а по-късно използван и от гърци и римляни.
В Европа слънцелечението се въвежда в края на XVIII в., по-широко приложение намира в края на XIX в.
То се основава на въздействието на слънчевите лъчи, които чрез кожните нерви и образуваните в кожата вещества се разпространява върху целия организъм. Под влияние на слънчевите лъчи кожата се кръвоснабдява по-обилно, повишава се температурата, активира се дейността на вътрешните органи и тъкани, стимулира се обмяната на веществата, образуват се биологично активни вещества.
Излагането на слънчева светлина е особено важно и за синтезата на витамин Д в кожата. При хората, които живеят в по-северните райони и имат по-мaлък контакт със слънчевата светлина, рискът от недостиг на витамина е по-висок, което води до рахит при децата и остеопороза - при старите хора. Витамин Д се съдържа главно в месото, млечните продукти и яйцата, но най-сигурният източник за доставянето му е слънцето. Необходимите дневни дози за витамин Д са в рамките на 400 до 600 IU (международни единици). Светлата незащитена кожа (без предишно излагане на слънце и без тен) при престой в продължение на 30 мин. под летните слънчеви лъчи получава 50 000 единици витамин Д. Хората, които са вече с тен, получават между 20 000 и 30 000 единици, а хората с тъмна кожа си набавят до 10 000 единици от слънчевия витамин. Това показва, че дори 5 мин. три пъти в седмицата са напълно достатъчни, за да задоволи човек всекидневните си потребности от тази толкова полезна субстанция.
Съвременната медицина е разработила специални методики за фототерапия. За лечението на кожни болести (дерматози, псориазис, екземи, витилиго) все по-често се използва съчетанието на ултравиолетовото излъчване на спектъра А с псоралени (т.нар. PUVA-терапия). Слънцето намалява и кожния сърбеж при болните от бъбречна недостатъчност. Наскоро учените от Калифорния съобщиха, че слънцето намалява и вероятността от развитието на рак на простатата при мъжете. Никоя друга група болести не се повлиява и не се лекува така ефикасно чрез слънчева терапия, както кожните болести.
Слънчевите лъчи унищожават микробите. Това откритие е на двамата учени Даунс и Блънт и датира от 1877 г. През 1903 г. Нилс Фенсен, датски лекар, спечелил Нобеловата награда за медицина благодарение на успехите си в лечението на туберкулозата със слънчевите лъчи.
И нещо любопитно: по продължителност на слънчево греене българското крайбрежие е на едно от първите места в Европа. Годишните му стойности достигат 2400 часа, с най-голямата продължителност е през юли - 325 часа, при дневна продължителност над 10 часа.
Разбира се, не бива да се злоупотребява със слънцето. Защото световната статистика е категорична: колкото повече изгаряния има човек като дете, толкова по-висок е рискът за развитие на меланом в късна възраст. Затова не бива да се забравят слънцезащитните препарати, широкополите шапки и тъмните слънчеви очила, както и доброто старо правило: да се избягва излагането на слънце в периода от 11 до 16 ч. през лятото.

Слънцетерапията се препоръчва при:

V костоставна туберкулоза
V туберкулоза на лимфните възли
V анемии у децата
V кожни болести, вяли рани
V бъбречни заболявания
V рахит и профилактиката му и др.
Да се избягва при:
V активна белодробна туберкулоза
V заболявания с повишена температура
V значително отслабване и изтощение на организма.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ