29 Март 2024петък11:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Приказка в Нюрнберг

Баварският град посреща със спокойна атмосфера и достатъчно интересни забележителности

/ брой: 119

автор:Деси Велева

visibility 267

Защо точно в Нюрнберг? Какво толкова може да се види там? Има ли смисъл? Тези въпроси с нотка на скептичност често преследват туристите, които са решили да посетят стария германския град. Но той може да се подцени само от онези, които никога не са го виждали. Нюрнберг през късната пролет е чудесно място за няколкодневна екскурзия. Той се превръща все по-често в притегателна дестинация и заради нискотарифните компании, които имат полети до там по два пъти седмично.
В Нюрнберг живеят половин милион души и според статистиката 40% от тях са пришълци, а около 4000 - българи. Намира се в Бавария и видимо хората имат висок стандарт на живот. По типично германски стил всичко е подредено и чисто.

Летището на Нюрнберг е сравнително близо до града, а до него се стига с метро. Единичният билет е с цена от 3,10 евро, а за 4 пътувания сумата е 10,50 евро, което прави железницата сравнително скъпа спрямо много други европейски градове.
Хубавото на Нюрнберг е, че до интересните за туристите точки в повечето случаи се стига и пеша. Старият град е притегателното място за всеки новодошъл. Много от историческите сгради са били унищожени през Втората световна война, но са възстановени в автентичния им вид. Една от тях е крепостта Кайзербург, която е кацнала на най-високата точка на иначе равнинния град. Кайзербург включва частично запазения и възстановен императорски дворец, графски замък и  крепостен парк. От 1050 до 1571 г. крепостта е официална резиденция на германците крале и императори. В комплекса сега има музей, запазена е и кулата с извито дървено стълбище, която задължително трябва да се посети от гостите. От нея се открива прекрасна гледка на града, която грабва от първия момент. В кулата има снимки на изгледите на града преди и след бомбардировките през войната. Поглеждайки през прозорците на кулата, придобивате усещането, че се взирате не в реален град, а в неговия макет - всички постройки са идеално подредени и поддържани, сякаш са построени вчера.
От хълма се слиза към Стария град, който е изпълнен с малки кафенета, калдъръмени площадчета, а в центъра му са разположени три големи църкви. Едната е "Свети Себалд", която е  издигната през 1215 г. и пази мощите на едноименния светец-покровител на града. Другият важен за града храм е "Свети Лоренц", в който се съхранява един от най-големите органи в света. Третият храм е готически, със запазени средновековни реликви и носи името "Света Богородица".
Центърът на Стария град крие под улиците си стари тунели, които се преплитат на три нива. През XIV век подземните изби са съхранявали бира и много от тунелите са били свързани направо със сградите, в които се е произвеждала тя. Посещението трае един час, като гидовете са само немскоговорящи. Затова пък има аудиогайдове на английски език, които се получават при поискване.
Съвсем наблизо се намира известният Нюрнбергски музей на играчките, като съвсем не е нужно да сте с деца, за да го посетите. Все пак, ако сте с малчугани, за тях има както външен кът за игра, така и няколко помещения с играчки на последния етаж. Докато стигнете до него, ви очакват три етажа с разнообразни предмети, забавлявали децата през десетилетията. Особено запазени са кукленските макети, пресъздаващи обзавеждането на различни помещения - предимно кухни, но и магазини, както и цели къщи. Музеят е пълен предимно с ръчно изработени кукли, автомобили, влакчета, дървени човечета...
Градът е родното място на художника Албрехт Дюрер и, естествено, в нещо е запазена къщата музей на твореца. След смъртта на Дюрер много от произведенията му са загубени и са запазени едва около 90 картини, 100 гравюри, 300 дърворезби и 400 илюстрации на книги.
Между посещенията на музеи и други забележителности е приятно да се направи разходка из уличките на Стария град и площадите на новия. Те се пресичат от река Пегниц, която може да се премине през множество живописни мостове. По протежението й са разположени стотици жилищни сгради, чиито тераси са буквално над водите й.
Нюрнберг се слави и с един от най-големите музеи на германското изкуство. В множеството му добре поддържани помещения се пазят над 1 милион експоната - картини, документи, печати, скулптури, музикални инструменти, дрехи от различни епохи, оръжия, дори куклени къщички.
Не бива да се пропуска и музеят на транспорта, който съхранява оригинални локомотиви и вагони, в които са пътували богати и знатни особи. В музея се съхраняват и експонати в сферата на комуникациите. Последният етаж отново е запазен за децата, които могат да попътуват върху детско влакче, което тръгва на всеки половин час от гарата, обикаля голямо помещение по истински линии, минава през тунели и прелези.
 С дете или без, непременно трябва да се посети за разтуха и зоологическата градина на Нюрнберг. Там в естествена среда могат да се видят всякакви представители на животинския и растителния свят. Най-голяма атракция е голяма затворена зала с прозрачен купол, която пресъздава природната среда в джунглата. Ако имате късмет, ще попаднете и на шоу на делфини. Хубавото на зоологическата градина е, че създава усещането за истински парк, почти без заграждения, посетителите са буквално на една ръка разстояние от повечето животни и липсва чувството, че те са затворени и ограничени в малки пространства. Зоопаркът е много голям, може да се разхождате дълго време, без да срещнете други хора. Много от посетителите носят постелки и храна за пикници и стоят часове наред. Затова и билетите за вход не са много евтини - по 16 евро на човек или 33 евро за семеен билет.
Най-мрачната част от историята на града безспорно е свързана с избора на Адолф Хитлер като място за провеждане на големите партийни митинги, събрания и конгреси на Националсоциалистическата германска работническа партия. Градът се превръща в национално светилище за националсоциалистите, които изграждат там множество представителни сгради. Цялата история може да се проследи в Документалния център "Райхстагсгеленде", който е разположен в северното крило на незавършената конгресна зала. Аудиогайдове на много езици разказват за всички процеси, свързани с дейността на Хитлер, а в отделните зали се прожектират черно-бели фирми от отминалите събития.
Нюрнберг е наистина приказен град и чудесно място за посещение. Прекрасно съчетава спокойна атмосфера и достатъчно забележителности, които да не ви оставят да скучаете.



Снимки Авторката

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ