06 Май 2024понеделник04:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опера в Летния театър събира меломани във Варна

Пет премиерни заглавия, български и чуждестранни звезди привличат в афиша на деветото издание

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 82

Деветото издание на "Опера в Летния театър 2018" заради Международния балетен конкурс през юли ще се проведе в две кампании - преди и след конкурса. Независимо от това събитието запазва утвърдените вече жанрови модули - опера, оперета, мюзикъл, балет и оперна гала, съобщи на пресконференция Даниела Димова, директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна.
Сред 13-те събития (20 юни - 23 август) оперните премиери са три - "Пепеляшка" по повод 150-годишнината от кончината на Росини (4 юли), "Летящият холандец" от Вагнер (12 юли) и за пръв път в 71-годишната история на Варненската опера - "Джоконда" от Понкиели (7 август) с Димитринка Райчева в главната роля, информира Виолета Тончева. Премиерните мюзикъли са два - "Да пееш под дъжда" по музика на Н. Браун и А. Фрийд (20 юни и 17 август), премиера за България, и "Зоро" по музика на "Джипси кингс" и Й. Камерън (28 юни и 21 август). Шест от представленията на "Опера в Летния театър" влизат и в програмата на ММФ "Варненско лято", сред тях "Летящият холандец" и "Пепеляшка" са резултат от партньорството между оперните театри във Варна, Белград и Истанбул.
В духа на традицията лятната сцена ще срещне публиката с български оперни гласове с международна кариера. Тази година това са варненците Валентина Куцарова, която ще изпълни ролята на Пепеляшка, Милен Божков, когото ще чуем като Марио Каварадоси в "Тоска" (7 юли) и Иван Момиров, който ще бъде Алфред Жермон в "Травиата" (20 август).
Както винаги, ще гостуват и именити чуждестранни певци, сред които Росиниевият тенор Пабло Камесеийе като Дон Рамиро в "Пепеляшка", примите Саня Анастасия като Кармен (2 юли), Драгана Радакович като Тоска (7 юли) и една от звездите на Метрополитън опера Фабио Армилиато, който ще изпълни няколко от коронните си арии в заключителната Оперна гала (23 август).
Популярната версия на "Царицата на чардаша" от Калман (14 август) на прочутия Видин Даскалов, възстановена от не по-малко популярния Александър Мутафчийски, също варненец, непременно ще събере почитатели на оперетата, посочва Виолета Тончева. А за почитателите на балетното изкуство е предвиден спектакълът на "Лебедово езеро" от Чайковски (9 август), хореографска редакция по Петипа и Иванов на Сергей Бобров, с руски балетни звезди и балетната трупа на Варненската опера, под диригентството на варненеца Мартин Георгиев, който се изявява в Ковънт Гардън. На диригентския пулт в "Опера в Летния театър" ще видим още Борислав Иванов, Страцимир Павлов, Иван Кожухаров, Ерих Биндер от Виенската Щастопера, Паоло Олми - артистичен директор на ММФ в Равена, Италия, Григор Паликаров, Цветан Крумов.
След Даниела Димова диригентът Страцимир Павлов и режисьорите Борис Панкин и Петко Бонев представиха своите постановки на мюзикълите "Да пееш под дъжда" и "Зоро". Борис Панкин намери хубави думи за певческото и артистичното майсторство на Сребрина Соколова (Лина Ламонт), нарече Нейчо Петров-Реджи (Кармайкъл - учител по дикция на Дон Локууд) "истинско откритие за мюзикъла". Петко Бонев се спря върху сериозната музикално-театрална драматургия в английската версия на "Зоро", която служи за основа на варненската постановка. Той благодари специално на своя постановъчен екип - костюмографката Ася Стоименова, авторката на 3D-мапинга Полина Герасимова и хореографката Станислава Томова.


 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1679

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1656

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1495

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1781

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1940

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1599

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1625

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1855

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1624

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1777

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ