29 Март 2024петък15:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Знание

Програмата за наука - многострадална Геновева

Учени от три континента съдят агенцията на МОН за европарите

/ брой: 119

автор:Велиана Христова

visibility 1576

Водещи учени от три континента съдят агенция на МОН заради европейските средства за наука, разпределени по оперативната програма на МОН "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР), съобщи вчера news.bg. С множество публикации от 2016 г. насам ДУМА нееднократно предупреждаваше, че това ще се случи, след като по времето на министър Меглена Кунева с програмата бе забъркана истинска каша. Дори одит на Еврокомисията установи множество нарушения, конфликт на интереси на хора от МОН, които ръководят проекти по ОПНОИР, сбъркани конкурси, срокове и пр. Служебният министър Николай Денков се опита да поправи грешките, като специално в частта за наука на програмата бе обявен нов конкурс за оценители - през централния орган за европрограмите в МС. Според този конкурс за оценители можеха да кандидатстват учени от целия свят, като критериите за постиженията им бяха високи.
Министър Красимир Вълчев с помощта на съда обаче върна идеята на Кунева да се обяви обществена поръчка за фирма, която да подбере оценителите, като критериите за научната им компетентност бяха много занижени. Така фирма посредник за набиране на оценители стана "Прогетти плант". Вторият голям проблем - това, че МОН едновременно управляваше програмата и негови служители получаваха пари по проекти, управляващ орган стана агенция към МОН, която от формална гледна точка е отделена от министерството.
Агенцията проведе два конкурса в науката - за центрове за върхови постижения (200 млн. лв.) и за центрове за компетентност (150 млн. лв.). Сега се оказва, че и по двата конкурса има подадени в съда възражения срещу класирането. А други 120 млн. лв. за регионални научни центрове заради разтакаването в МОН отпадат от ОПНОИР и се прехвърлят към друга оперативна програма! За което МОН не говори, разбира се.
Учени от научен консорциум, който бе кандидат в конкурса за центрове за компетентност с проект за "Център по био и нанофотоника "Джон Атанасов", оспорват в съда класирането, стана ясно вчера. Проектът е плод на усилията на световно утвърдени учени и на млади изследователи - възпитаници на известния по цял свят учител Теодосий Теодосиев, които имат вече авторитет в САЩ, Европа и Австралия. Първоначално проектът не е бил дори допуснат до оценяване още при предварителната техническа оценка - причината обаче е била грешки в дизайна на системата за подаване, допуснати от управляващия орган. Екипът оспорва решението в административния съд в София, който задължава предварителната комисия да допусне проекта за оценяване. Оценителите, подбрани от "Прогетти плант" обаче, преценяват, че проектът не заслужава финансиране. Мотивите за такава оценка, макар и задължителни според правилата, и до момента не са известни. Според учените в консорциума, има риск парите по програмата просто да бъдат завъртени в схема за "усвояване". И напомнят за скандалния одобрен проект за развиване на музейни и ИТ дейности в минералната баня в Овча купел. Според news.bg, към проекта за центъра "Джон Атанасов" са съпричастни известни български учени, работещи в чужбина, като проф. Самуил Рефетов (САЩ), номиниран многократно за Нобелова награда по медицина; създателят на рентгеновия лазер проф. Теньо Попминчев от Калифорнийския университет в Сан Диего - един от 10-те млади учени на бъдещето за 2016 г. в класацията на Science News; проф. Драгомир Нешев от Националния университет на Австралия - един от водещите изследователи в света по метаматериали; Христо Иглев - единственият българин, ръководил проект в Мюнхенския изследователски център по фотоника "Макс Планк", и  др.
Преди дни нашумя скандалът и с проекта за Национален център по биомедицинска фотоника на проф. Лъчезар Аврамов, директор на Института по електроника на БАН. Той пък кандидатства в конкурса за центрове за върхови постижения, разработва методи и апарати за терапия на рака. Учените от този проект също обжалват пред съда решението на агенцията към МОН за отпадането му. Всъщност, проекти, свързани с медицината и качеството на живот, не са финансирани по програмата. В конкурсите по оперативната програма за наука и образование има корупционен замисъл, понеже става дума за хубави хапки за десетки милиони, заяви пред "Труд"" проф. Аврамов. Конкурсите бяха организирани по нечуван в световната наука начин - МОН чрез обществена поръчка плаща на фирма посредник без научен капацитет, която набира оценителите по занижени критерии и после те изчезват и никой не може да упражни контрол и да носи отговорност, добави той. Парите пък отиват "където трябва".
Тъй дълго очакваната европрограма за наука си остава една многострадална Геновева. Виновни за страданията й обаче и излъганите надежди на мизерстващата българска наука... няма.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ