06 Май 2024понеделник23:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП внесе искане за отмяна на лятната ваканция на НС

Управляващите уж са готови да работят с удължено работно време

/ брой: 119

автор:Юлия Кулинска

visibility 67

БСП внесе вчера в НС предложението си през август парламентът да не почива. Настояваме правителството да си свърши работата и да изпълни обещанието за решаване на проблемите на хората с увреждания, обясни секретарят на ПГ "БСП за България" Филип Попов. Той припомни, че въпреки приетия от Бойко Борисов и министрите му ангажимент Законът за социалните услуги да бъде приет още през 2016 г., той все още е на ниво концепция. "Даваме срок до края на юли да изработят закона, както и тези за хората с увреждания и за личната помощ, и да ги внесат в НС. А през август да дебатираме по тях и да ги приемем. Чашата на търпението на хората с увреждания преля", предупреди Попов. Той уточни, че според правилника с решение на НС може да се промени лятната ваканция.
Оставките в това правителство са много интересна величина, те се подават и след около час-час и половина се оттеглят в зависимост от настроението на премиера, коментира депутатът оставката на зам.-социалния министър Росица Димитрова. "В своя типичен стил, когато назрее проблем, Борисов иска да го потуши с министерска оставка. Когато види, че тя няма да доведе до разрешаване на проблема или до неговото заглушаване, оставката не е приета. Ето това е липсата на политика, на концепция от страна на това правителство. Отговорността най-вече пада върху МС и премиера и нека той да си подаде оставката", смята Попов.
Ако управляващото мнозинство реши, че трябва да почиваме, добре, но поне да направим извънредни заседания до лятната ваканция, предложи съпартиецът му Георги Гьоков. "Миналата година ПГ "БСП за България" внесе през юни искане за разискване, подписано от мен, от Антон Кутев и от Михаил Христов, с които настоявахме да се задължи социалният министър Бисер Петков в срок до 15 юли 2017 г. да направи това, за което сега протестират хората. По неизвестна причина предложението ни беше отхвърлено. Парламентът трябва да се извиси на нивото на желанията на хората, които стоят отвън и са ни пратили да решаваме техните проблеми", призова Гьоков.
Управляващите дадоха да се разбере, че не им се работи през август. Десислава Атанасова от ГЕРБ напомни, че когато се е налагало, НС работи с удължено работно време и прави извънредни заседания. Ако Корнелия Нинова ме убеди, бих подкрепил решение да няма лятна ваканция, заяви  председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Според него, ако се наложи, може да работим и нощна смяна, но парламентът не е цех, в който се произвеждат части.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък призова социалният министър Бисер Петков да излезе с позиция как ще се решат проблемите на хората с увреждания и колко пари ще струва това.


Манолова готова на оставка срещу решаване проблема на майките


Омбудсманът Мая Монолова е готова да хвърли оставка заради подозрението, че зад работата й стоят краткосрочни политически цели. "Разбрах, че проблемът на всички, които са срещу палатковия лагер и срещу решаването на проблема на майките, е високото доверие в институцията на омбудсманът, което беше съпроводено с укори и подозрения за лични амбиции. Е, аз нямам такива", категорична бе тя. За да падне всяко подозрение, Манолова е готова да напусне поста си в момента, в който бъдат решени проблеми на майките и бъдат приети законите, които ги касаят плюс законите за частния фалит и за свръхправомощията на банките, които се искат от 80% от хората.
"Сегашната ситуация разделя хората с увреждания. От 169 млн. лв., които се харчат за чужда помощ и асистентски услуги, реално такива по данни на МТСП, се предоставят на 11 508 души. За останалите се дават по едни 90 лв., които не стигат за нищо. Тези пари не се харчат целесъобразно, честно и справедливо. Като човек съм трогната от страданието на майките и от тяхната смелост. Ще стоя с тях докрай и по този начин се надявам да мотивирам всички, които се притесняват от мен да решат проблемите им", заяви омбудсманът.
Не знам какво е казала Мая Манолова, но ако е казала, че ако се решат проблемите, е готова да подаде оставка, не е нормално, защото има други групи, които се нуждаят от подкрепата й, коментира Георги Гьоков от БСП.


Мотивите

Търпението на хората с увреждания е изчерпано, поради очевидната и безспорна невъзможност да оживяват в условията, в които ги поставят българското правителство и парламент. Тази група се нуждае от обществена подкрепа, в най-голяма степен. Отказът на държавата да изпълни ангажиментите си към тази най-уязвима група от населението води до реални човешки трагедии. Докато майките и децата с увреждания протестират пред НС, излизането на депутатите във ваканция би представлявало недопустим акт на бездушие и безотговорност. Отсъствието на властта в такава обстановка би довело до множество страдания за хората с увреждания, а забавянето на реакцията за някои от тях може да се окаже дори фатално.
Сложността на тази материя, както и необходимостта от съгласуване на законодателството с организациите на хората с увреждания, профсъюзите, работодателските организации, институциите и др. правят процеса на изработка на работещо законодателство труден и бавен. Именно затова, ние правим предложение да се отдели месец август само на тази тема, с което да се осигури достатъчно време за изработка, съгласуване и приемане на работещи решения, които да доведат до реални резултати за хората с увреждания.



 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1917

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1882

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1680

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2000

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2186

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1763

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1826

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2069

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1826

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2003

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ