Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Ключът от палатката

Ина Михайлова

22. Юни 2018 , брой: 119   3319   0Медийната и политическата кампания на властта срещу протеста на майките на деца с увреждания прерасна в брутална война. Безпардонно и нагло вчера от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС подметнаха, че са давани пари за протестите. Грантаджийски. Що не рекоха направо, че са руски - от Кремъл и лично от Путин.
Не ги е срам!
Но сме наясно къде е ключът от палатката. Преди два дни протестиращите поискаха пълен отчет на средствата, изразходвани от националния бюджет и по европейски програми за политиките, свързани с хората с увреждания, от 2012 г. досега. Настояха тези данни да бъдат публикувани до 1 юли. И още: спиране на субсидиите за национално представителните организации поради доказана неефективност и разследване на финансовите източници на дейността на синдикатите.
Ти да видиш!
Една оставка, а те не Му се махат от главата.
Втора оставка, а те не Му се махат от главата.
Не стига това, ами протестите се увеличават и обхващат все повече градове.
Време е властта да действа. И отговорът не закъсня. След като майките пробват да покажат мръсното бельо на управляващите, те им спретнаха тролска акция.
С всички бухалки в действие.
Най-напред интригантски бе вкарана разделителна линия сред организациите на хората с увреждания. Така едните са с властта и искат зам.-министърката с луксозния воаяж до Ню Йорк да остане на поста. А другите - с жертвите на бездушната система. Зам.-председателка на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания хвърля бомбата, че майките били спонсорирани за протестите си. Синдикален лидер крещя на жените, сякаш искат да му дръпнат килимчето изпод краката. После се извини през зъби, но останаха въпросителните за автентичността на синдикализма у нас, който се оказа с властта, а не с онеправданите.
Вицепремиерът Валери Симеонов като лъв брани ронещата сълзи зам.-министърка. Цветан Цветанов в ролята на адвокат обяснява, че не е имало друг начин и се е наложило Росица Димитрова да бъде жертвана. Но нищо, ще й намерим подходящо място, реди титанът на мисълта. Блестящ урок за всички партии по политическа битка "за своите".
А те, протестиращите, не само не Му се махат от главата, ами проблемът се задълбочава. Ще има нови форми на протести. Искат и още оставки. А вицепремиерът Симеонов им казва, че не е тяхна работа колко струва билетът на зам.-министърката Росица Димитрова до Ню Йорк (така ли?).
Както и да ги удрят медийно и институционално, каквото и да приказват по техен адрес, те няма какво повече да губят. Властта го знае и затова е брутална. А Него го свива под лъжичката.
Жените от палатките имат моралното право да са гневни, защото оставената на самотек близо четвърт век система убива. Моралните принципи на главните морализатори обаче са наврени в миши дупки. Там са и те, защото ги е страх. Страх ги е да не загубят властта. И колкото повече ескалира протестът, а след вчера това е неизбежно, толкова повече кохортата Му ще изпада в паника. И ще се тресе.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"