18 Април 2024четвъртък05:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Годишно откриват около 1500 случая на рак на кръвта

Утроява се преживяемостта на пациентите с лимфоми, а смъртността рязко намалява

/ брой: 120

автор:Аида Паникян

visibility 657

Всяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания, съобщи председателката на Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ) проф. д-р Маргарита Генова, която е и началник на лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Злокачествените заболявания на кръвта са в първата десятка по честота както при мъжете, така и при жените, засегнати са хора от всички възрасти, подчерта проф. Генова. Тя поясни, че възрастта е един от основните рискови фактори, но влияние оказват и имунодефицитите, трансплантациите, увеличаването продължителността на живота. Злокачествените заболявания на кръвта се срещат по-често в развитите страни и причините се коренят в редица фактори - излагане на химически вещества, имунни дефицити, автоимунни заболявания, вирусни инфекции, тегло и диета, използване на импланти и пр.
Едва 49% от българите знаят, че хематологията е науката за заболяванията на кръвта, а 25% нямат никаква представа какво означава. 2/3 от пациентите не са чували какво означава лимфом, коментира Пиринка Петрова, председател на Българското сдружение "Лимфом". Проучването е проведено сред 800 души, а данните бяха обявени пред журналисти по време на семинар на тема "Онкохематологията - област на водещи здравни иновации".
През последните години се наблюдава утрояване на преживяемостта на пациентите с лимфоми, а смъртността рязко намалява благодарение на навлизането на иновативни прицелни лечения.
Благодарение на иновативните терапии в наши дни 5-годишната преживяемост при деца с онкохематологични заболявания от 0 до 19 г. се увеличила до 84,8%, казва проф. д-р Добрин Константинов, председател на Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология. В сравнение с 60-те години на ХХ в. преживяемостта при острата лимфобластна левкемия от 4% стига до 94% в наши дни. Около 80% от децата с остра лимфобластна левкемия се излекуват - нещо, което е било немислимо преди години, обясни проф. Константинов.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ