05 Май 2024неделя07:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП обвини ГЕРБ, че водят тайни преговори за мигрантите

Управляващите само условно говорели за затваряне на границите

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 43

Корнелия Нинова обвини управляващите, че водят тайни преговори за мигрантите. В телевизионно интeрвю лидерът на БСП заподозря, че Бойко Борисов е притеснен, защото е разкрит смисълът на разговорите му по темата. От Франция дойде новината, че на срещата на върха в София са се водили разговори за подписване на двустранни споразумения, например между Германия и България, Германия и Гърция, за да се върнат тук мигрантите, които са минали за първи път през страната ни, възмути се тя. За да повярва, че премиерът мисли за интересите на държавата, Нинова иска след посещението си в Брюксел той да отмени частта от Стратегията за мигрантите на Министерския съвет, която казва, че страната ни гледа на тях като работна сила, която ще оправи икономиката и ще реши демографската криза. "Кой мозък в Европа измисли, че ще решим демографския проблем, като внесем мигранти от арабски държави? Да отмени и изречението, което казва, че ще осигурим на мигрантите социални осигуровки, здравни осигуровки, жилища. Първо да ги осигури на българите", настоя тя.
"Сега ли се сети, че има проблем. Звъни на Орбан в опит да вземе завоя, но този завой е много остър и може колата да излети от пътя. Когато през 2016 г. прочетох от трибуната на парламента тайното постановление 208 на правителството му за заселване на мигранти в България, всички ни се нахвърлиха какви сме антиевропейци. Тогава ние не се поколебахме да влезем в спор и с нашето политическо семейство ПЕС", каза тя. Петъчната реч на Бойко Борисов пред НС бе посветена на разговорите му с унгарския премиер, но стана ясно, че той вече иска нелегалните чужденци да се връщат в родните си страни.
Управляващите реагираха на Нинова с извънредна пресконференция. Вътрешният министър Валентин Радев видя завист от нейна страна. В Брюксел премиерът щял да настоява за затварянето на външните граници и нямало да подписва нищо, увери той. ГЕРБ не говорели буквално за затваряне на границите, а само условно. Какво правим, ако влязат у нас толкова мигранти, колкото са в Гърция, попита Радев. БСП правят отчаян опит да се изведе истината за мигрантите извън контекста, ядоса се Данаил Кирилов от ГЕРБ.
От БСП контрираха с прессъобщение, в което се цитира извадка от Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията 2015-2020 г. "Превръщане на миграцията и мобилността в позитивни фактори за развитие в икономически и демографски план", гласи част от нея.
Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова отново застъпи тезата, че България е заинтересована от промяна в Дъблинското споразумение, тъй като много мигранти, които са регистрирани в България, според нея могат да бъдат върнати у нас. По думите й Турция също не изпълнява изцяло споразумението с ЕС.


Нинова писа на евролидерите да не ни превръщат в буферна зона

В специално писмо до 12 европейски лидери Корнелия Нинова призовава България да не бъде превръщана в буферна зона между страни на конфликт и Шенгенска Европа. Лидерът на БСП отбелязва, че страната ни е външна граница на ЕС и има особени отговорности, както и специфични трудности. "Най-главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални", алармира тя пред председателите на партии от Вишеградската четворка и премиерите на  Португалия, Испания, Гърция, Словакия, Швеция, Малта и Румъния.
Според Нинова бежанската криза е белязала политическия живот на ЕС през последните няколко години, а липсата на координиран, адекватен и навременен общоевропейски отговор на мигрантската криза показва, че текущата система за убежища не е в съответствие с актуалните предизвикателства. Тя уточнява, че бягащите от кървавия сирийски конфликт имат право да получат закрила. В същото време, значителна част от влизащите без разрешение чужди граждани не могат да бъдат определени като "бежанци" и следва да бъдат разглеждани като незаконни мигранти, т.е.  връщани обратно в страните им по произход, настоява председателят на БСП. Тя смята за неприемливо и неработещо предложението на Германия за подписването на двустранни споразумения, които предвиждат финансова помощ в замяна на приемане и интеграция на мигранти.
От БСП настояват фокусът да бъде поставен върху основни области като засилване на охраната и контрола на външните граници. Нинова иска по-строг контрол на външните граници на държавите членки на ЕС, непрекъснат мониторинг по всички маршрути, по-нататъшно засилване и прилагане на интегрираното гранично управление и на обмена на информация в рамките на ЕС.


МВР министърът не си е на мястото
 
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев категорично не си е на мястото, но не е само това проблемът. Правителствата на ГЕРБ системно, упорито и последователно изтеглят държавата от сигурността, от задължението държавата да пази границите си и да охранява народа си. Тези констатации направи в телевизионно интервю Корнелия Нинова. Тя обобщи, че битовата престъпност расте, а обещанието, че във всяко село ще има полицай, не се е случило.
"ГЕРБ прие Закон за частната охранителна дейност и прехвърли тази охрана на народа си върху частните фирми. Там се генерират между 1,5-1,7 млрд. лева ресурс. Миналата седмица внесоха още законодателни предложения – да се прехвърли на общините ангажиментът да създават полиция и структури, които да охраняват. Тоест големият проблем е, че те изтеглят държавата от ключови сектори, които са задължения на държавата", допълни Нинова. Според нея назначаването на политически фигури, които нямат нищо общо с професионализма, е истинската причина, която демотивира полицаите.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1394

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1448

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1391

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1375

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1604

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1538

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ