20 Април 2024събота02:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българската армия - между болката и драмата

/ брой: 152

автор:Ина Михайлова

visibility 1802

Събитията, които възнамерявам да опиша в това повествование, отразяват нищожна част от драмата, изживяна от Българската армия през един от най-сложните периоди от новата й история - първата половина на 90-те години на ХХ век. С тези уводни думи Христо Каленицов с едно изречение слага на мушката темата на излязлата неотдавна от печат своя книга "Офицерите между стратегията и политиката". Колизия, експерименти, трудности, изпитания, недоразумения, апатия, неверие, хиляди разбити съдби - това са само част от определенията, които разтърсват и провокират автора, за да навлезе и с перо в дебрите на Българската армия. 
"Днес Българската армия е тероризирана от самовлюбени политици и различни навлеци, които са рядко съчетание на мания за величие, комплекс за малоценност и скромни интелектуални способности." Това пише проф. Евгений Гиндев в предговора към книгата на Христо Каленицов "Офицерите между стратегията и политиката". Самият автор, днес полковник от резерва, през  първата половина на 90-те години на ХХ в. е бил началник на канцеларията на ГЩ на БА. Като такъв става свидетел и участник в битката за реформирането и съхраняването на армията ни. Книгата му е опит за професионален отговор на въпроса какво и защо се случи с БА през първите години на прехода. Знае ли българската общественост какво всъщност е протичало в най-важната отбранителна институция?
Не би било точно "Офицерите между стратегията и политиката" да се причисли към мемоарите. Тя не е и критичен или исторически анализ. Жанрът й трудно се определя, както казва във встъпителните си думи към читателите Христо Каленицов. Не това е най-важното. Книгата е откровение и болка. Тя е споделяне на премълчаното през годините - не поради липсата на свобода, а поради избора в полза на разумното и полезното. Поради дълга и офицерската чест. Всеки офицер, преминал през "чистилището" подир уволнението си от армията, се отърсва от стереотипите на службата, споделя Каленицов. И започва да си задава въпроси. Много въпроси, на които се опитва да намери отговор на 550 страници.
Книгата събира в едно надеждата, разочарованието, болката и горчивия исторически опит. Поуката? Според автора е проста.
"Доста политици, в своите стремления към запазване или спечелване на властта, прибягват до услугите на определени офицери, най-малко за да нагодят националната военна стратегия според своите си теснопартийни и политически прокрустови мерки, които в същото време противоречат на ответните алтернативни мерки на други политици от дадения период.
Някои офицери от своя страна се изкушават да се месят в политиката - отначало като че ли на шега, докато се набъркат дотолкова, че тя в добрия случай се превръща в тяхна съдба, а в лошия - става причина за смачкването им от политическия валяк."
Ще я осъзнаят ли поуката тези, които трябва? И ще разберат ли, че до Българската армия - тази, която е еманация на националния ни дух, пазителка на националните традиции, стълб на националното ни самочувствие, няма право да се докосва никой с мръсни ръце.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ