18 Април 2024четвъртък05:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Австрия поема председателството на Съвета на ЕС

Сигурност, дигитализация, Западни Балкани - основни приоритети на австрийското председателство

/ брой: 121

visibility 1026

Маргарита Самсарова,
от Виена специално за ДУМА


На 1 юли Австрия за трети път след 1998 и 2006 г. става ротационен председател на Съвета на Европейския съюз. Председателството се поема през втората половина на 2018 г. - година, в която страната отбелязва не само 80-та годишнина от т.нар. "аншлус" през 1938 г., анексирането й от нацистка Германия, но също и революцията от 1848 година, и краят на Първата световна война през 1918 година. Това са все събития, които напомнят на Европа, че е преживяла много кризи и е била свидетел на дълбоки политически промени.
"Но болезнените уроци на миналото са ни научили, че и в най-мрачните моменти Европа не само е успявала да оцелее, но и в крайна сметка е излизала по-силна и обединена от тях", се посочва в официалната декларация на правителството за предстоящото председателство.
Обявените още през март приоритети са в съответствие с мотото на австрийското председателство "Европа, която защитава" - сигурността и борбата с нелегалната имиграция, дигитализацията и разширяването на Европейския съюз към района на Западните Балкани.

Борба срещу нелегалната имиграция


Последиците от най-голямата миграционна криза за Европа след Втората световна война и тревогата на гражданите от по-нататъшни неконтролируеми потоци имигранти сочат значението от изработването на общ подход в борбата срещу нелегалната миграция и осигуряването на способности на Евросъюза да действа. Това се казва в официалната декларация  за приоритетите на австрийското председателство. Миграционната криза е извела на преден план необходимостта от реформа на Общата европейска система за убежище както и преориентирането на дейността на Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) и укрепването й, за да се гарантира ефективна защита на външните граници на Европейския съюз. С цел опазването на тези граници ще се търси по-тясно сътрудничество с трети държави, което да осигури осъществяването на ефективна политика за връщане и за предоставяне на помощ преди мигрантите да влязат в Евросъюза.
Канцлерът Себастиан Курц вече заяви, че има проект за изграждането на центрове извън Европа, където да бъдат настанявани бежанци и да им се предлага защита. Известно е, че вижданията на австрийския канцлер за решаването на миграционната криза са в рязко противоречие с тези на германския канцлер Ангела Меркел. Въпреки съпротивата на Берлин още в качеството си на външен министър преди две години Курц постигна споразумение за затварянето на западния балкански път, по който в ЕС влязоха над един милион имигранти. В същото време Австрия смята, че трябва да се изработи политика за предотвратяването на лица, които не се нуждаят от закрила, да предприемат път към Европа, обричащ ги на опасност. Държавните или правителствените ръководители ще обсъдят начините за решаване на тези въпроси на неформалната среща в Залцбург на 20 септември тази година.
По отношение на организираната престъпност, която действа свързана помежду си в света на глобализация и сближаването, австрийското председателство ще настоява за "ефикасно сътрудничество и обмен на информация между службите за сигурност на отделните страни членки както и за оперативна съвместимост на съответните бази данни". Според австрийската страна нараства също необходимостта от общи усилия на европейско ниво за борба срещу терористичните заплахи и радикализацията от всякакъв вид.

Осигуряване на просперитет и конкурентоспособност


Европейският съюз запазва позицията си на световна водеща търговска сила и на най-голям вътрешен пазар, но се констатира, че намалява делът на Европа в глобалния БВП както и икономическата й мощ. С цел осигуряването на устойчив просперитет и конкурентоспособност е важно ЕС последователно да избягва свръхрегулирането и да постигне напредък в областта на иновациите и дигитализацията, се посочва в декларацията за приоритетите на австрийското председателство. Значителен дял от растежа в ЕС вече може да бъде приписван и на цифровата икономика.
"С интелигентна политика в областта на дигиталната трансформация ще бъде възможно да се опази конкурентността и устойчивостта на европейската икономика в бъдеще". Австрийското председателство ще продължи работата на ЕС по въпросите на данъчното облагане на цифровата икономика, за да се гарантира, че печалбите ще бъдат облагани с данъци в държавите, където са генерирани.

Стабилност в съседните страни на Е
С

Единствено в стабилен и сигурен район е възможен Европейски съюз, който да предлага на своите граждани стабилност и мир, се посочва в декларацията за австрийските приоритети. За тази цел по време на председателството си Австрия ще насърчава установяването на тесни връзки между ЕС и неговите съседи като акцентът е върху страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа. В интерес на австрийската държава и европейската икономика и сигурност е бъдещето на страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа да е в Европейския съюз, се посочва в декларацията.
"Австрия, заедно с европейските си партньори, ще се застъпва за разработването на конкретна перспектива за влизането в ЕС за всички страни от Западните Балкани/Югоизточна Европа въз основа на ясни критерии, свързани с тяхното индивидуално представяне и работата по постигане на измерим прогрес", посочват властите във Виена.
Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС и създаването на многогодишната финансова рамка на съюза след 2020 г. се определят като основни предизвикателства за австрийското председателство.

"Пикник на върха"

Тържественият старт на председателството под мотото "Здравей Европа" ще бъде даден на 30 юни в известния ски курорт Шладминг. С "пикник на върха", организиран в подножието на върха Планай на близо 2000 м надморска височина, Австрия ще поеме ротационното председателство от България. Вечерта на алпийския стадион ще се състои голям концерт с вход свободен под мотото "Европа на живо" (Europe Live), в който ще вземат участие известни австрийски лица от шоубизнеса, както и самодейци и самодейни състави от различни страни членки на Европейския съюз.
С музика ще бъде отбелязано началото на австрийското председателство на 2 юли в Брюксел и Страсбург. Австрийска музика от класическа до поп ще звучи от високоговорители в сградите на институциите на Европейския съюз, метростанцията "Шуман", която се намира в квартала, където са разположени европейските институции, както и други станции на метрото в белгийската столица. Виенският ансамбъл "Примус Брас" ще изнесе на живо представление в метростанцията "Шуман".
Първоначално разходите за председателството бяха оценени на 43 милиона евро, но в началото на юни бе обявено, че ще са необходими 92,8 милиона евро, като все още не бяха взети предвид  допълнителните разходи за персонал.



Австрийският канцлер Себастиян Курц вече показа, че е неудобен партньор за старото европейско статукво

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ