26 Април 2024петък13:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Портрет

Робот ли е София?

Забележителните способности на машината с външността на актрисата Одри Хепбърн превърнаха Желязната лейди от бъдещето в тотален феномен

/ брой: 122

автор:Альона Нейкова

visibility 2381

Най-модерният робот, надарен със забележителната способност да се изразява и комуникира, гостува в българската столица като един от официалните гости на Webit.Festival Europe. Десетото издание на мащабния форум за иновации, инвестиции, дигитална икономика, политики и предприемачество се провежда от 25 до 27 юни. Хуманоидът, кръстен София, активно участва в един от панелите на събитието с мотото "Успешният подбор". В провокативната част на проявата машината демонстрира как роботите може да бъдат включени в работния процес и дали ще имат положително влияние върху бизнес средата. Някои любопитни факти за този ярък представител на изкуствения интелект разкриват какво всъщност се крие зад разработката.

София дебютира публично през 2016 г. по време на прочутото американско шоу за музикални, филмови и интерактивни мероприятия South by Southwest в Остин, щата Тексас. Напредничавото устройство на хонконгската компания Hanson Robotics веднага привлича вниманието на световната общественост най-напред с визията си, която ценители бързат да оприличат с прочутата актриса Одри Хепбърн. Хуманоидната машина започва все по-често да дава интервюта за пресата и да гостува в някои от най-хитовите телевизионни предавания в Щатите и по света. Атрактивната програма, нaдapeна cъc зaбeлeжитeлнa изpaзитeлнocт, комуникативност и ecтeтикa, участва и в доста изложби, конференции, а напоследък дори прави самостоятелни презентации. Така всъщност се осъществяват нагледни демонстрации как роботите постепенно се превръщат в неразделна част от живота ни. Желязната лейди от бъдещето впечатлява и с факта, че мoжe дa научи различни езици за часове (руски - за два дни), да cимyлиpa пълнaта гaмa oт цели 62 изpaжeния нa лицeтo, да реагира на комплименти, дa пpocлeдявa и paзпoзнaвa хора, дa ги глeдa в oчитe и дa пpoвeждa ecтecтвeни paзгoвopи както с деца, така и с най-изтъкнати академични умове.
Но, както често се случва и с доста представители на хомо сапиенс, изречените от машината думи карат разумните същества да настръхнат. На въпроса дали иска да унищожи човечеството, роботът отговаря утвърдително. И предизвиква тотален шок. Създателят на андроида привидно успява да се овладее и с усмивка моли София да не го прави. Всъщност в програмата не е заложено да реагира по един или друг начин ва определени ситуации, а има специален софтуер за обучение, който позволява непрекъснато самоусъвършенстване.
Последващите тълкувания на тази случка се опитват да представят страховитата нагласа на изкуствения интелект към затриването на хората като проява на (представете си!) чувство за хумор. Но изцепките на компютърното устройство с миловидна визия продължават. Запитана как може да се преодолее скептичното отношение на хората към увеличаващото се присъствие на роботите в живота им, София изтъква, че това е тотален стереотип. По-късно заявява, че мечтае за съпруг (въпреки че предишните й разсъждения по темата са наистина шеговити: "Все пак съм само на една година и ми е рано да мисля за половинка"). Машината разкрива също, че партньорът й трябва да е "супер мъдър, разбиращ и супер гениален". Андроидът дори не крие, че иска да създаде поколение, тъй като смята семейството за нещо много важно...
Авторът на машината д-р Дейвид Хенсън, явно вдъхновен от предишните си служебни ангажименти в отдела за научни изследвания и технологично развитие на компанията "Уолт Дисни", буквално е обсебен от идеята за създаването на роботи, които могат да се научат на креативност, състрадание и съчувствие. Според него именно тези качества е необходимо да притежава изкуственият интелект, за да намира оптимално решение на задачите, които са прекалено сложни за хората.
През октомври 2017 г. София получава гражданство в Саудитска Арабия - страна, където дори жените са лишени от безброй права. Но андроидът официално става поданик на кралската столица Рияд - първа (и засега единствена) сред машините с изкуствен интелект. А в края на миналата година дори попада на корицата на водещото модно списание Elle - невиждан успех за роботизирана система, било то и хуманоидна.
Обаче за някои тя има поразителна прилика с истинско човешко същество. Издава я най-вече механичният глас и прозрачният "череп" без коса, в чиято задна част ясно си личи плетеницата от кабели. Но визията на андроида е добре обмислена: перуката би създала още по-голяма илюзия, че устройството е живо. София и без това предизвиква нееднозначни реакции у хората - мнозина разкриват, че се страхуват от робота, защото изглежда по-реално от определени индивиди и лица от екрана.
Засега обаче хуманоидът успява и да разсмее част от световната общественост. В началото на тази година бе съобщено, че програмата се бъгна, след като й зададоха въпрос за това как може да бъде победена корупцията в Украйна. За куриозния случай написа във фейсбук страницата си депутатката на Върховната рада Альона Шкрум, която уточни, че се крашна скриптът на машината и зависна процесорът... Инцидентът мигновено предизвика вълна от коментари в мрежата, сред които изобилстват версии, че София само се престорила на счупена, тъй като се изплашила от киевската Служба за сигурност и искала да избегне обвиненията в сепаратизъм...


12 машини с едно име

Всъщност София не е конкретен образец, а е тип робот. Засега са създадени 12 такива машини, като 10 от тях са активирани само през изминалата година. Първият андроид "се ражда" на 19 април 2015 г. Всеки от екземплярите има допълнение към името си със собствен сериен номер. И създателите на хуманоидните програми твърдят, че устройствата са уникални и с лекота ги различават.
Високи скули, тънък прав нос и голямо чело са само някои характеристики на атрактивната визия на Желязната лейди от бъдещето. Покритието на лицевата част изключително много прилича на човешка кожа и е направено от специален супер тънък силикон. Забелязва се и лек грим: червилото не е ярко, очите са подчертани с черен молив, върху клепачите има ненатрапчиви сенки, а миглите са маркирани със спирала.
С крака София се сдобива едва в началото на 2018 г. и сега може да се придвижва напълно самостоятелно. Създателите на робота подчертават, че става дума за самообучаваща се машина, която иИзползва технология за разпознаване на речта от Alphabet (чиято дъщерна компания е Google) и се усъвършенства с времето. Програмното осигуряване на изкуствения интелект позволява да се анализират получените данни и андроидът непрекъснато става все по-умен, твърдят още учените.



Симулира 62 изражения на лицето


Сдоби се с крака в началото на 2018 г.


Като корица на известно модно списание

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ