17 Май 2024петък19:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Георги Маринов показва скулптура в галерия "Българи" по повод юбилея си

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 169

Втора самостоятелна изложба "Скулптура" открива Георги Маринов на 28 юни в столичната галерия "Българи". Скулпторът е тазгодишният носител на голямата награда за скулптура на "Алианц България" в шестото издание на националния конкурс. Експозицията се прави по повод неговата 50-годишнина.
Георги Маринов е подбрал само 10 свои пластики от гранит, метал и витошко габро (черен гранит), правени по различно време. Все пак изложбата не носи ретроспективен характер, защото тя не цели да представи цялостно търсенията на автора, които през годините минават през различни стилове и техники на рисуване, обяснява той. Липсва и една основна част от творчеството на Маринов - живописта, на която той посвещава 10 самостоятелни изложби. Как съвместява пластиката и живописта? "Живописта и скулптурата са много различни посоки в изкуството, разказва Георги Маринов. Пластиката е много по-сложна като направа. Но една живопис, ако е добре изпълнена, може да ти спре дъха. И може да я гледаш с години."
Маринов показва изключително постоянство в темите, които го вълнуват още от студентските години, като например "Воин", "Традиции" и "Пътуване във времето". Новата изложба наистина е своеобразно пътуване във времето, защото той открива първата си самостоятелна експозиция със скулптура точно преди 20 години в галерия "Стълбата", където освен пластики показва и рисунки. Още тогава започва да го занимава темата за воина и за прехвърлянето през пространството и времето, които дават началото на големи цикли, озаглавени "Воин", "Отломки от времето", като последният впоследствие се трансформира в "Пътуване във времето". "Темата за воина я разглеждам повече като обърната навътре в нас, а не толкова като на човек, който изпълнява заповеди, обяснява Маринов. Всеки ден трябва да спечелиш малка битка, затова трябва да си подготвен, да предвидиш всички обстоятелства и да си готов. В това се състои изкуството да си воин - в невъзможността да предвидиш всички обстоятелства, но да ги обърнеш в своя полза." По отношение на пътуването във времето, което той непрекъснато рисува, разсъждава така: "Във всички времена има константи, които винаги са в основата, върху която се гради нашето битие. Осъзнати и неосъзнати."
Ваятелят признава, че първоизточникът за вдъхновение при него е скулптурата, по която се увлича отрано. Заради това учи скулптура и керамика в приложното училище в Троян, а после завършва специалност скулптура в Художествената академия при проф. Борис Гондов, възпитаник на проф. Марко Марков. "Най-голямо въздействие са ми оказали Андрей Николов, Иван Лазаров, Емил Попов и Ангел Станев, който откри първата ми самостоятелна изложба скулптура, признава авторът. Това бяха бели лястовици, които вкараха по-различно мислене. Те бяха от течението на постмодернизма, както тогава бе известно в Западна Европа."
Мнозина познават Георги Маринов като управител на галерия "Българи", на която отдава 15 години от своя живот. Така, освен скулптор и живописец, той се изявява и като галерист. "Трите неща не ми пречат да ги съчетавам, защото човек извлича положителни неща от всяко от тях. Галерията много допълва търсенията ми в изкуството. Съприкосновението с толкова много автори през годините, сблъсъкът с толкова много творби няма как да не ти е в плюс", разказва той. И накрая философски обобщава за пътя в изкуството: "Покрай галерията съм забелязал, че онези, които не гледат комерсиално, ще останат в изкуството. Авторите, които работят за себе си, в добрия смисъл на думата, са на по-правилния път."
 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 480

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ