Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Мишкуване

Мая Йовановска

28. Юни 2018 , брой: 123   427   0Една от първите заявки на правителството "Борисов 3" бе, че ще възобнови спряната от служебния кабинет концесия на летище София с основен мотив, че условията, поставени към концесионера, не обслужват обществения и държавния интерес. Транспортният министър Ивайло Московски даде няколко крайни срока за възобновяване на концесионната процедура. Вчера изненадващо кабинетът реши да открие процедура по отдаване на летището. Изненадващо, защото не бе обявено предварително. Този начин за вземане на решения обаче не е изненадващ за настоящите управници.
Последният нишан преди вчерашното решение дойде в началото на месеца от финансовия министър Владислав Горанов. Покрай поредния скандал с БДЖ той обеща да отпусне 20 млн. лв. от фискалния резерв на превозвача, за да не фалира. И обвърза отпускането на средствата с бъдещата концесия на летището, от чиито приходи да се върнат тази пари. Горанов буквално постави ултиматум на Московски по-бързо да "придвижи" концесията. Той го направи, макар и при неясни обстоятелства.
Освен, че решението не фигурираше в предварителния дневен ред, властта не си направи труда да обяви каквито и да било условия по концесията. Даже няма информация дали, както при предишната процедура, от парите за летището ще се направят отчисления за спасяването на БДЖ. Защо мишкуват можем само да гадаем. Факт е, че същите герои превърнаха концесията в мръсна дума.
Един от най-важните въпроси е защо точно сега идва това решение. Аеропортът подобри финансовите си резултати и всеки месец отчита рекорд на пътниците. Излиза, че не просто даваме за стопанисване летището, а направо го подаряваме на някой, който ще извлече от него тлъсти печалби. Летището е част от системата за национална сигурност, а властта не казва какви са изискванията към концесионера. Или ще бъдат написани допълнително, за да пасват на конкретен кандидат?

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"