Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Слънчевият витамин

Пази от простуда, грип и болести на дихателната система, а недостигът му предизвиква депресия и високо кръвно

Аида Паникян

29. Юни 2018 , брой: 124   503   0
Снимка


Известно е, че човешкото тяло само произвежда витамин Д, като го  синтезира директно от слънчевите лъчи, които попадат върху кожата. Затова често го наричат слънчевия витамин. Той е мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3. Твърди се, че има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм.
Недостигът му може да предизвика депресия, а това се отнася най-вече за по-възрастните хора, твърдят холандски учени. Те са анализирали съдържанието на витамина сред повече от 1000 души над 55 г. Оказва се, че в организма на 38,8% от възрастните мъже и 56,95 от жените, този витамин не е в достатъчно количество.
Специалистите са категорични, че недостигът на слънчевия витамин се отразява отрицателно на интелекта, а това влошава настроението и предизвиква депресия. Ето една полза от лятното часово време, което дава възможност на хората да се радват по-дълго на слънчева светлина. Недостигът на витамина има отношение и към заболявания като остеопороза, високо кръвно налягане, диабет и дори рак.
За да се повиши нивото на витамина, учените препоръчват на възрастните хора да се разхождат по-често, особено в слънчево време, и да разнообразяват менюто си с продукти, богати на витамин Д – риба, рибено масло, масло и яйца.
Американските специалисти са установили, че хората с ниско ниво на витамин Д, особено астматиците и болните от хронични заболявания на дихателните пътища, боледуват по-често от грип и настинки. Лекари от щата Колорадо са анализирали здравето и хранителните навици на почти 20 хил. души и установили, че хората с най-ниски нива на витамин Д в организма страдат 40% по-често от инфекции на дихателните пътища. При това астматиците боледуват от настинка 5 пъти по-често, а пациентите с хронични заболявания на белите дробове – 2 пъти по-често от средната заболеваемост. Според учените витамин Д е по-ефективен срещу вирусните заболявания от типа на грипа и настинките отколкото витамин С.
Като подкрепа на това проучване новозеландски учени установяват, че витамин Д е от ключово значение за белите дробове. Те са провели  изследване на 14 хил. души и констатирали, че при хората с високо количество на витамина в кръвта има значително по-добра функционалност на белите дробове. Разликата е по-голяма дори от тази между пушачите и онези, които са отказали цигарите, посочва ръководителят на екипа, извършил изследването, проф. Питър Блек, цитиран от БиБиСи.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"