20 Април 2024събота01:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

Елисавета Първанова:

Искаме Витоша да предаде щафетата на Алпите

Много неща спряха да работят след 1989 г., но е важно да запалим децата по планинарството, казва покорителката на три 7-хилядника

/ брой: 124

автор:Владимир Николов

visibility 1232

Елисавета Първанова е завършила Математическата гимназия "Юрий Гагарин" в Ловеч. Като ученичка тренира спортна гимнастика, но после открива алпинизма и той се превръща в нейна любов и страст. Завършва НСА "Васил Левски", майстор на спорта по алпинизъм. Участничка в много български експедиции в Памир, където е покорила 3 седемхилядника. Организационен секретар на първите български хималайски експедиции - "Лхоце 1981" и "Еверест 1984" и на първата българска зимна хималайски експедиция "Анапурна 1985/1986". Осем години е директор на Спортното училище "Васил Левски", носителка на Почетния знак на София в чест на 100-годишнината на СК "Левски". Председател на Комисията за ученически и младежки туризъм към Българския туристически съюз, както и председател на Контролния съвет на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Автор на книгата "Българки по върховете на Памир" заедно с Йорданка Димитрова, първата българка, покорила 8-хилядник. С Елисавета Първанова разговаряме за инициативата й "Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх на Витоша", която ще се проведе утре.

- Как възникна инициативата ви и как я реализирахте?
- "Жените на обединена Европа изкачват Черни връх" възникна като идея още преди година, когато се разбра, че България на ротационен принцип поема за първи път председателството на ЕС. Отначало идеята ни беше да отбележим по подобаващ начин началото на председателството, но в свирепата зима решихме, че не е подходящо да я проведем по това време. После решихме да насочим изкачването на Черни връх за месец март, който е много свързан с България - Баба Марта, Трети март, Осми март, Първа пролет. Но отново паднаха големи снегове и тогава се оформи решението да съчетаем изкачването с края на председателството. Не искам да навлизам в крайни оценки доколко успешно или неуспешно беше то, но исторически факт е, че то приключва утре. Надяваме се да се получи една представителна туристическа инициатива.
Иначе заимствахме идеята от Франция. Точно преди 10 години, на 1 юли 2008 г., тя пое председателството на ЕС и тогавашният президент Никола Саркози покани представителки на страните членки на ЕС да изкачат Монблан (4810 м) - най-високата точка на Евросъюза. Инициативата на френския президент беше да се отбележи 200-годишнината от първото изкачване на Монблан от жена, осъществено от Мари Паради, една госпожица от Шамони. Аз участвах в инициативата на Саркози като представителка на България. Този връх е символичен и с друго - че през него минава границата между Франция и Италия. В това изкачване бях отличена като "Жена за пример". Лично Саркози ми връчи награда, която пазя и досега. С участието ми България беше записана в Почетната листа на Славата на Република Франция и на Европейския съюз. Оттогава подобно мероприятие не е имало в нито една страна. Още тогава си пожелах някога моята родина България да има възможността да бъде председател на ЕС на ротационен принцип.
- Кое е различното от френската инициатива?
- Разбира се, планините са различни, времето е различно, хората и участниците са различни. Но инициативата ще отбележи 10 години от първото изкачване на жените от обединена Европа на Монблан, свързваме я и със 145 години от рождението на писателя, публицист, юрист и общественик Алеко Константинов, основоположник и патриарх на организирания туризъм в България. А също - със 123 години от организираното българско туристическо движение, свързано с изкачването на Черни връх от Щастливеца и 300 негови съмишленици. Решихме да ознаменуваме тези исторически събития със символичното изкачване на Витоша - короната на нашата столица, с покоряването на Черни връх (2290 м). Надяваме се всички европейци още веднъж да научат координатната система на България - София, Черни връх. Защото, независимо от членството ни, за съжаление все още мнозина европейци ни свързват със столиците на съседни страни. Затова съм горда, че възобновяваме тази идея и се надявам тя да бъде поета и да стане традиция. Целта беше да поканим всяка страна членка на ЕС да изпрати своя представителка. Не търсим голяма масовост. Доволни ще сме от участието дори само на една представителка от 28-те страни от ЕС. Иначе от страната участие са заявили повече от 50 жени, затова използвам възможността да призова и читателките на ДУМА да се включат в инициативата. А защо не и читателите? Надяваме се да се получи празник в уникална за България обстановка, защото първото европредседателство на страната ни винаги ще си остане първо.
Целта е да се получи единение, заедност. Предвиждаме жените по време на изкачването да бъдат придружени от кавалери (в ролята ще влязат планински спасители, опитни туристи и алпинисти от БСТ). Това ще символизира жени и мъже заедно да вървим напред. Така символично ще предадем щафетата на Австрия в лицето на съпругата на посланика на страната г-жа Женевиев Хаузер, която първа подкрепи инициативата ни и прие поканата ни да участва. Това много ни окрили. Посланичката на Холандия Н.Пр. Беа тер Тъшер също лично ще участва в изкачването. Съпругата на посланика на Италия г-жа Антонела Ренци също ще се включи. За всички тях сме предвидили грамоти за участие, нарекли сме ги по европейски сертификати (усмихва се). Целта ни е да направим България много по-видима. Кога, ако не сега, страната ни ще е във фокуса на вниманието на целия свят?
- Австрия приема ли като предизвикателство да продължи вашата иницитива?
- Убедена съм, защото тя поема председателството от България от 1 юли и е също алпийска страна. При това още с началото на тяхното председателство организират собствена инициатива "Здравей, Европа" в Австрийските Алпи. На 2000 м надморска височина на връх Планай в близост до прочутия ски курорт Шладминг, където всяка година се провеждат стартове за Световните купи по ски алпийски дисциплини, ще се проведе алпийски пикник, последван от импозантен спектакъл на Олимпийския стадион в Инсбрук с участието на най-добрите австрийски артисти и музиканти. Важното е, че Австрия, Алпите подемат инициативата на Витоша, София, България за европейското единение.
Нашето тържествено отбелязване на края на председателството започва още в петък, Петровден, пред Народния театър "Иван Вазов" в 16.00 ч., когато участничките в похода ще поднесем венци пред морената на Щастливеца. Ще отдадем почит на двамата родоначалници на туризма у нас - Алеко Константинов и Иван Вазов, първия председател на туристическо дружество у нас. Оттам ще се проведе кратко шествие до паметника на Алеко в пешеходната зона на бул. "Витоша". Оттам също има прекрасен изглед към Витоша - една от емблемите на София. Предвижда се част от участниците да нощуват в хижа "Алеко", откъдето в събота ще тръгне същинското изкачване на Черни връх. Там ще поднесем цветя и на паметната плоча на Алеко Константинов.
- Няма ли опасност дъждовното време да сложи отпечатък върху инициативата ви?
- Не вярвам, макар че и миналият уикенд беше с много дъжд. Явно климатът се променя, но инициативата ни не е подвластна на атмосферните условия. Може времето да повлияе на масовостта и участието, все пак ще отбележим края на първото българско председателство на ЕС.   
- Използвам повода да поговорим и за туризма сред подрастващите. Как работите за приобщаването на младите хора на България?
- Някъде има среда, има деца, които се интересуват, и най-вече учител, който би искал да ги поведе. Не е нужно да е точно учител по физкултура или по география. Въпросът е да е турист в душата си, да познава планината. Има курсове за планински водачи между учителите, те имат и Съвет по туризъм към Синдиката на българските учители. Децата сега ходят по планините по проекти. Лично съм участвала в такива проекти. Съвременната тенденция е екология, чистота и опазване на природната среда. Ние им показваме какво може да се направи от опаковките, ако те не ги изхвърлят по храстите или във водата, че могат да направят кулички или някакви фигури, роботчета, нещо, което да прилича на детска играчка или да върши някаква работа. И децата бяха невероятно изобретателни в това какво може да се направи от кофичка за кисело мляко, от една чашка за чай, от бутилка за безалкохолна напитка. С такива идеи за опазване на околната среда те се учат каквото носят със себе си нагоре, да го връщат и надолу. Носиш консерва, изяждаш съдържанието, и както си я носил грижливо в плика, така грижливо я връщаш празна в плика и я слагаш в първия кош или в черните чували, които са сложени. Има интерес главно в местата, където планините са по-близо, или където е по-лесен и по-лек достъпът и това не струва много пари. Защото знаете, сега никой финансово не е достатъчно добре, но децата не бива да бъдат лишавани по тази причина. Намаления, преферентни цени за децата. Говорим за хижите говорим, само за планинските хижи можем да говорим и за някои хотели на Българския туристически съюз. Там се завързват най-трайните приятелства и най-трайни спомени и се приема духът по-лесно.
- Състоянието на много от хижите обаче е отчайващо...
- Така е, защото когато се смениха нещата, то е ясно какво става вече 29 години, но все пак част от тях се опазиха и са в приличен вид, могат да посрещат туристи и ученическо екскурзионно летуване. При походите Пирин-Рила, Ком-Емине участниците нощуват в сега действащи туристически хижи. И сега има лека поддръжка, но не е както бе през 1984 г. Тогава държавата беше в разцвет, тогава беше експедицията "Еверест 84" - най-голямото постижение. И докато се порадваме и се чудим какви планове да правим, изведнъж дойде 1989 г. Никой не беше очаквал, че всичко работещо може да престане да работи... Всеки може да ги каже тези думи - каквото работеше, спря да работи; каквото не работеше, въобще не проработи. Появиха се нови неща, докато ги разберем... Но въпросът е, че все още туризмът, планинарството живеят. Туризмът и алпинизмът са живи с реални хора, които са прегърнали идеята, харесало им е и те продължават да практикуват туризъм, да го обичат, а и повеждат и други хора със себе си и дори да създават свои дружества или клубове.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ