Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Врата в полето

Евгени Гаврилов

29. Юни 2018 , брой: 124   572   0Законът е врата в полето. За кокошка няма прошка, а за милиони няма закони. Животът у нас всеки ден дава нагледни примери за тези две популярни твърдения. За последно това стана вчера, и то в парламента. Причина беше обсъждането в пленарната зала на доклада за дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през 2017 г. Освен традиционните за такива формални доклади похвали и статистики, колко много работа е свършена, в него няма нито дума за скандала на годината - продажбата на активите на ЧЕЗ у нас на никому неизвестната пазарджишка компания "Инерком" на Гинка.
Нито дума и за 200-хилядната подписка, събрана от левицата, с искането тази сделка да не бъде допускана. Оставяме настрана факта, че парламентът, именно по идея на управляващото мнозинство, вмени на КЕВР задължението да се произнася по сделки, които пряко са свързани с националната сигурност. По-фрапиращ в случая е отказът на една държавна институция, каквато е КЕВР, да изпълнява закона. В българското законодателство е предвидено подписките да се взимат предвид, само когато се свикват референдуми. Нито един регулаторен орган в ЕС няма правомощия да се произнася предварително по сделки от частно-правен характер, оправда се шефът на КЕВР Иван Иванов. Но за неговите оправдания няма оправдание. Лош закон, но закон, са казали древните римляни. А както е известно, законите съществуват, за да се спазват. Иначе и държавността, и парламентаризмът отиват по дяволите.
Съвсем естествено в спора депутатите от управляващото мнозинство застанаха зад шефа на КЕВР. А още са пресни спомените как в първите дни, след като избухна скандалът, те бяха обхванати от страх и паника. Започнаха да търсят информация от Чехия, въпреки че службите са я давали на правителството. Привикваха Гинка в Министерския съвет и я натискаха да се откаже от сделката. Поради страх от протести по тяхна идея бе променен законът. Правеха се и на разсеяни с идеята всичко да бъде потулено и забравено. За да се стигне до сегашната ситуация, при която ръководител на държавен регулаторен орган, избран от парламента, казва на депутатите - няма да ви изпълнявам законите, защото те нищо не струват. И депутатите на ГЕРБ му ръкопляскат.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"