19 Април 2024петък22:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На кого му пука?

/ брой: 125

автор:Аида Паникян

visibility 1079

448 390 лв. главница и 20 717 лв. лихва за просрочието плюс 20 084 лв. разноски по делото. Такава сума трябва да плати здравната каса на Варненската болница "Св. Марина". Примерът е произволен. Няма да броим на колко болници какви суми плюс лихви и съдебни разходи ще плаща касата. Засега се знае, че се водят 66 дела от болници срещу нея за 16 млн. лв. заради неизплатената надлимитна дейност. Т.е. засега само на 16 млн. лв. възлиза гяволъкът с лимитите от времето на Петър Москов. Тези пари от нашите осигуровки и данъци ще отидат, за да бъде платена поредната приумица за пестене в здравната система на поредното правителство на ГЕРБ.
На кого му пука? Да не би някой здравен министър или надзорниците на касата (предишни и сегашни) да плащат от джоба си? На кого му пука, че болничните лимити бяха и си остават най-деформиращите здравноосигурителния модел? На кого му пука, че от години здравните власти бяха предупреждавани за лавината от съдебни искове от болниците? А те тепърва започват. Дължимото за 3 години възлиза на 152 млн. лв. плюс лихвите и съдебните разходи, които ще се плащат. Няма що - богата държава, позволява си да греши, да не се вслушва в предупреждения и прогнози и щедро-щедро да си плаща. От джоба ни.
Само експертите в здравния мениджмънт могат да прогнозират колко ще струва на българския данъкоплатец "мъничката" хитрост за пестене на пари от болниците. А кой ще пресметне колко болни в тези години са обикаляли от болница в болница в търсене на помощ заради лимитите? Кой ще оцени нервите на лекари и сестри в търсене на начин да лекуват нуждаещите се? На кого ли му пука? Важното е, че се "пестят" пари от скъпи лекарства, които биха върнали на пазара на труда много млади хора. Важното е, че се "спестиха" пари, които отидоха в републиканския бюджет. За какво? Данъкоплатецът не знае. Така, както не знае къде са онези 1,4 млрд. лв. от "големия" резерв, които кабинетът "Борисов 1" открадна от здравноосигурените.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ