Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

На кого му пука?

Аида Паникян

2. Юли 2018 , брой: 125   637   0448 390 лв. главница и 20 717 лв. лихва за просрочието плюс 20 084 лв. разноски по делото. Такава сума трябва да плати здравната каса на Варненската болница "Св. Марина". Примерът е произволен. Няма да броим на колко болници какви суми плюс лихви и съдебни разходи ще плаща касата. Засега се знае, че се водят 66 дела от болници срещу нея за 16 млн. лв. заради неизплатената надлимитна дейност. Т.е. засега само на 16 млн. лв. възлиза гяволъкът с лимитите от времето на Петър Москов. Тези пари от нашите осигуровки и данъци ще отидат, за да бъде платена поредната приумица за пестене в здравната система на поредното правителство на ГЕРБ.
На кого му пука? Да не би някой здравен министър или надзорниците на касата (предишни и сегашни) да плащат от джоба си? На кого му пука, че болничните лимити бяха и си остават най-деформиращите здравноосигурителния модел? На кого му пука, че от години здравните власти бяха предупреждавани за лавината от съдебни искове от болниците? А те тепърва започват. Дължимото за 3 години възлиза на 152 млн. лв. плюс лихвите и съдебните разходи, които ще се плащат. Няма що - богата държава, позволява си да греши, да не се вслушва в предупреждения и прогнози и щедро-щедро да си плаща. От джоба ни.
Само експертите в здравния мениджмънт могат да прогнозират колко ще струва на българския данъкоплатец "мъничката" хитрост за пестене на пари от болниците. А кой ще пресметне колко болни в тези години са обикаляли от болница в болница в търсене на помощ заради лимитите? Кой ще оцени нервите на лекари и сестри в търсене на начин да лекуват нуждаещите се? На кого ли му пука? Важното е, че се "пестят" пари от скъпи лекарства, които биха върнали на пазара на труда много млади хора. Важното е, че се "спестиха" пари, които отидоха в републиканския бюджет. За какво? Данъкоплатецът не знае. Така, както не знае къде са онези 1,4 млрд. лв. от "големия" резерв, които кабинетът "Борисов 1" открадна от здравноосигурените.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"