29 Март 2024петък08:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отмъщението на забравения медицински „гений“

200 г. от рождението на унгарския учен Игнац Земелвайс

/ брой: 126

visibility 1092

АФП

Това не е необичайна съдба за един учен пионер: замечтан, непризнат в своето време, преди да умре в неизвестност. Но сега, когато отбелязваме неговия 200-ен рожден ден, животоспасяващата работа на унгарски акушер най-накрая получава дължимото.
Десетилетия преди Луи Пастьор да бъде широко приет заради теорията за болестите по зародиша, Игнац Земелвайс се бореше със своите връстници, за да приемат онова, което днес е медицинска обичайна практика - лекарите трябва да дезинфекцират грижливо ръцете си, преди да започнат да обслужват пациентите.
Роден на 1 юли 1818 г., Земелвайс се присъединява към акушерското отделение на общата болница на Виена през 1846 г. и веднага е поразен от изключително високата степен на смъртност на майките в крилото, където лекарите стажанти практикуват: показателят е над 10%, от време на време става почти 40 процента.
За разлика от това, в съседното крило, където се обучават акушерките, нивото остава под съвременната средна стойност от три процента.
"Това несъответствие сериозно разтревожи Земелвайс и той започна задълбочено епидемиологично проучване", казва Бернхард Кюнбург, президент на фондация Земелвайс във Виена.
През 1847 г. идва просветлението, когато един колега умира от отравяне на кръвта след аутопсия: Земелвайс предположил, че мъртвите тела трябва да съдържат невидими, но потенциално смъртоносни "частици".
"По това време студентите по медицина отиваха директно от аутопсията да помогнат за раждане, без да се дезинфекцират", каза Кюнбург пред АФП.
Тъй като сапунът не е достатъчен, за да реши проблемът, Земелвайс наложил по-строг режим на измиване на ръцете в продължение на пет минути с хлориран варов разтвор.
С този "много прост метод" Земелвайс намали смъртността до почти нула - казва Кюнбург.

Пламенност

Но вместо похвала Земелвайс бива изложен на гнева на важните особи от Виенското медицинско братство и през 1849 г. договорът му не е подновен.
"Самооценката на лекарите беше много висока назад по това време. Разбира се, те бяха обидени, защото не им хареса идеята, че са виновни за причиняването на тази ужасна смъртност", казва Кюнбург.
Нещо повече, все още остава четвърт столетие преди Пастьор окончателно да бъде в състояние да докаже съществуването на „микробите“.
Други лекари са настоявали да получат доказателства, допълва Кюнбург. „Те казвали: „Не , г-н Земелвайс не може да е прав. Той не може да ни покаже патогените, така че има нещо съмнително с тази теория. "
И пламенният характер на Земелвайс, и липсата на такт не помогнаха - той не се свенил да нарича колегите си "убийци".
Към края на живота си душевното му здраве се влошава и той умира в убежище през 1865 г. на 47-годишна възраст.

100 смъртни случая дневно в ЕС

В края на XIX век репутацията на Земелвайс започва да се реабилитира след откритията на Пастьор, Роберт Кох и Александър Йерсин потвърдиха неговите теории.
През 1924 г. френският писател Луи-Фердинан Селин му посвещава медицинска дисертация и го нарича "гений".
Днес той се счита за баща на съвременните теории за болнична хигиена и стерилизация.
Но въпреки че дезинфекцирането на ръце е прието като здрав разум за медицинския персонал, практиката все още не е толкова систематична, колкото би трябвало, според професор Дидие Пите, експерт по контрола на инфекциите в Световната здравна организация (СЗО).
В световен мащаб практиката се спазва само "в 50 процента от случаите средно, въпреки че може да предотврати 50 до 70 процента от болничните инфекции", каза той пред АФП.
Около 3,2 милиона души са засегнати ежегодно от болнични инфекции в ЕС, което води до 100 смъртни случая всеки ден.
Според Пите глобалната цифра за тези смъртни случаи е между пет и осем милиона годишно.
"Дезинфекцирането на ръцете с разтвор на алкохол е евтино и просто и има непосредствено въздействие върху процента на инфекциите", включително за многоустойчиви организми, казва Пите.
Но въпреки това „това е един факт, който не се взима достатъчно на сериозно, особено от самите лекари“, казва Пите, допълвайки, че някои смятат, че е притеснително, някак си не отговаря на техните умения, да стерилизират ръцете си.
Въпреки това кампанията на СЗО "Clean Care is Safer Care", стартирана в 19 000 болници по света, за да се повиши осведомеността за важността на стерилизацията на ръцете, започва да се отплаща.
След пилотната програма на Пите в швейцарски болници през 90-те години, процентите на дезинфекция на ръцете в Австралия и някои азиатски здравни заведения достигнаха почти 85%.
"Преди 20 години степента на дезинфекция на ръцете беше само около 20%. Сега тя се превръща в една от най-секси темите в медицинската литература", казва Пите.
„По някакъв начин това е отмъщението на Земелвайс“.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ