29 Март 2024петък13:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опиоидна епидемия превзема света

Производството на опиум в света е достигнало рекордно ниво, предупреди ООН

/ брой: 126

visibility 1755

Би Би Си

Злоупотребата с опиоидни препарати се превръща в глобална епидемия, предупреждава ООН в годишния си доклад за наркотиците. В документа се отбелязва, че опиатите са причина за смъртта в повече от три четвърти от всички случаи на летален изход в резултат на употреба на наркотични вещества в света. Производството на опиум е достигнало рекордно ниво, а мащабите на злоупотреба с опиодни препарати предизвикват голяма тревога, отбелязват в ООН.
Тези препарати се правят или от природен опиумен мак, или от синтетични вещества, които имат подобно въздействие. Към тях се отнасят такива наркотици като хероинът и кодеинът.
Днес Съединените щати се борят с най-тежката опиоидна криза в историята си. Епидемията започва още през 90-те години. За разрастването й допринасят масовото изписване на лекарства, навлизането на евтин хероин и появата на синтетични опиати като фентанил, които са 50 пъти по-мощни от хероина. Всеки ден 90 американци умират от свръхдоза с опиати, твърди в. "Ню Йорк таймс".
През изминалото десетилетие фирми, търгуващи с лекарства, са доставили 20,8 милиона болкоуспокояващи, които се предписват с рецепта, на две аптеки, намиращи се на четири пресечки една от друга в в градче в щата Западна Вирджиния с 2900 жители. Информацията бе разкрита от комисия в Конгреса, която разследва кризата с опиати в Съединените щати.
Епидемията отнема не само човешки животи, но и нанася огромни щети на икономиката на страната. Според данни, публикувани в сп. "Медикъл кеър" щетите, нанесени от предозиране с опиоидни препарати и лечение от зависимост, достигат 78,5 млрд. долара, плюс още 20 млрд. взима загубата на производителност.
"Медиите пишат основно за опиоидната криза в САЩ, но всъщност целият свят е обхванат от далеч по-сложна епидемия", цитира Би Би Си думите на Анджела Ме, сътрудник в управлението на ООН за борба с наркоманията и престъпността.

Производството се увеличава

Авторите на изследването на ООН смятат, че увеличаващите се обеми на доставките на все по-евтини и достъпни опиати са причина за ръста на потреблението в тези региони на света, където преди няколко години това е било сравнително рядко явление. Световното производство на опиумен мак е нараснало със 65% от 2016 до 2017 г. и е достигнало 10,5 хил. тона. В ООН смятат, че това е най-високият показател от началото на 2000-те години.
Около 9 хил. т идват от Афганистан, който се смята за най-големият производител на опиати в света. Мианма, Мексико и Лаос също са доставчици на опиум.
Територията, използвана в света за отглеждане на опиумен мак, се е увеличила за същия период с повече от една трета и е достигнала 4180 кв. километра.

Увеличава се смъртността


Конопът остава най-употребяваната дрога в света, а в същото време опиатите представляват най-голямата заплаха за живота.
През 2015 година близо 168 хиляди души са загинали вследствие на злоупотреба с наркотици, а в 76% от тези случаи вината е на опиатите.
По думите на Анджела Ме, причина за такова увеличение на смъртността от наркотици са медицинските опиоидни препарати, които се произвеждат легално. Причина също така е достъпността на евтиния хероин и появата на пазара на редица нови синтетични опиати, например, фентанил.
В САЩ смъртността от употребата на синтетични опиати двойно надвишава смъртността от огнестрелно оръжие и пътнотранспортни произшествия. За периода 2012-2016 г. тя е нараснала 10 пъти сред мъжете и 5 пъти сред жените.

Разнообразен пазар


Броят на случаите на конфискация на партиди с опиоидни препарати се е увеличил почти с 50% между 2015 и 2016 г., се казва в доклада на ООН. Обемът на конфискувания хероин е достигнал рекордните 91 тона, конфискуваните опиум и морфин също бият всички рекорди.
Много от опиатите се прекарват контрабандно в Европа от Афганистан през Турция, Иран и Балканите.
Графиката на Би Би Си демонстрира явното увеличаване на броя на конфискациите на лекарствени опиоидни препарати през 2014 г., когато Националната лаборатория за съдебна експертиза на САЩ за първи път откри редица вещества, съдържащи силния опиат фентанил.
През 2016 г. почти 90% от всички опиодни лекарствени средства, конфискувани в света, са били в страни от Северна, Централна и Западна Африка.
"Не съществува точна зависимост между мащабите на потребление и броя на конфискациите, но е очевидно, че съществува бързо растящ нелегален пазар", отбелязва Анджела Ме.

Появата на трамадол


Особена тревога предизвиква разпространението на трамадол, който провокира епидемия от наркозависимост в някои региони на Африка, се казва в доклада на ООН.
Това лекарство, което е от класа на синтетичните опиати, се използва като силно болкоуспокояващо. Контрабандисти го доставят на нелегалните пазари в страните от Африка и Близкия изток.
Съществува също така все по-острият проблем със синтетични препарати, които специално се произвеждат за продажба на черния пазар и които се смятат за най-опасни, т. е. производството им не се контролира от никого, се казва в доклада.
"Въпреки че опиоидите като цяло се използват като болкоуспокояващи, трамадолът притежава също така стимулиращо въздействие и затова е особено търсен сред наркозависимите - отбелязва Анджела Ме. - Освен това, това е много евтино лекарство".
В повечето случаи трамадолът идва от нелегални лаборатории в Азия, предимно Индия и Китай.

Десетки милиони потребители

В целия свят броят на хората, употребяващи опиати, през 2016 г. е бил 34,3 млн. души. Тези 34 милиона приемат опиати или опиоидни препарати с немедицински цели не по-малко от веднъж годишно. Това е 0,7% от световното население на възраст от 15 до 64 години.
Повече от половината от всички потребители на опиати се падат на страните от Азия (58%), Европа (17%). Но най-големият брой на потребители е в страните от Близкия и Средния изток и Югоизточна Азия. През последното десетилетие най-бързо броят на потребителите на хероин се е увеличавал в Африка.

Методи на лечение


Най-много са хората, които се опитват да се откажат от дрогата, в страните от Африка, Америка и Океания. В Северна и Латинска Америка все повече наркозависими се обръщат към лекарите заради зависимостта си от кокаина.
В Азия и Европа статистиката е друга - там основен източник за тревога сред пациентите са опиатите, които сериозно изпреварват по разпространеност всички останали наркотични вещества. Това особено остро се усеща в Източна и Югоизточна Европа, където, както се отбелязва в доклада на ООН, двама от всеки трима, преминаващи курс на лечение от наркозависимост, са употребявали опиати.

Какво представляват опиатите


Опиатите са вещества, получавани от опиумен мак или техни синтетични аналози.
Сред тях са такива наркотични средства като хероин, синтетични средства от типа на фентанила, болкоуспокояващи лекарства като оксикодон, хидрокодон, кодеин или морфин.
Всички опиати въздейства върху рецепторите на нервните клетки на мозъка.
Лекарствените опиоидни средства обикновено се използват като болкоуспокояващи лекарства под лекарски контрол и затова са сравнително безопасни.
Регулярното използване на опиати може да предизвика зависимост.
Всички опиати се отнасят към категорията на опиодите; опиатите са подклас на семейството на опиодите, включващо онези алкалоиди, които се получават непосредствено от опиумния мак (опиум, хероин, морфин); опиоидите са по-общ термин, който обхваща както опиатите, така и техните синтетични аналози или фармакологичните опиоиди.

(По материали от чуждия печат)



Количеството конфискувани опиоиди (тона) 2006-2017 г.


червено - Количеството конфискуван морфин

синьо - Количеството конфискуван хероин

жълто - Количеството конфискуван опиум

пунктир - Фармацевтични опиоиди



Търговията с трамадол - източници и дестинации

Количеството конфискуван трамадол

над 10-100 кг

над 100-1000 кг

над 1000-10 000 кг

над 10 000 кг

Конфискации и/или случаи на злоупотреба

Контрабанда на трамадол

от Китай
от Индия



По-голямата част от опиумния мак се отглежда в Афганистан

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ