Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

МОН няма да променя изпитите след VІІ клас

Дума

3. Юли 2018 , брой: 126   249   0Изпитите по български език и литература (БЕЛ) за седмокласниците ще останат без промяна и догодина, става ясно от отговор на образователното министерство до омбудсмана Мая Манолова. Неотдавна МОН обяви, че идната година ще има коренна промяна в изпита след VІІ клас, като той ще се държи върху учебния материал за V, VІ и VІІ клас, а не само върху последната година, както е сега. Родители се вдигнаха на пореден протест, и до омбудсмана има десетки жалби,  заради неочакваните хаотични промени, за които децата не са се подготвили.
Експертите в МОН се съобразиха с обществените нагласи и с интересите на учениците, затова ще предложат във външното оценяване по БЕЛ през учебната 2018/2019 г. да бъде включено само учебното съдържание за VІІ клас, заявяват от ведомството на министър Красимир Вълчев. В писмото си до него Мая Манолова обаче казва,  че "отсрочката" трябва да важи и за бъдещите шестокласници, а нововъведенията да влязат в сила за децата, които през новата учебна година ще бъдат в пети клас, за да знаят от началото на прогимназиалния етап как ще го завършат. 
Смятам, че освен обхвата на учениците в училище, е много важно да се увеличават постиженията на учениците, което няма да се получи, като непрекъснато и в движение се правят промени, подчертава омбудсманът.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"