20 Април 2024събота02:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Музикаутор":

Развитието на българската музика минава през защита на авторските права

Организацията дава специална финансова подкрепа за млади автори

/ брой: 128

автор:Надежда Ушева

visibility 1636

Над 30 000 лв. ще раздаде за първи път тази година "Музикаутор" от своя Културен фонд специално за млади автори. За индивидуални проекти през Сесия 2018 г. ще бъдат отпуснати общо 154 000 лв., като крайният срок за кандидатстване бе 3 юли т. г. Това беше обявено на пресконференция, организирана по повод стимулите, които дава Културният фонд за развитието на българската музика.
"Трябва да се обръщаме към историята, за да виждаме значението от това, което сме направили", посочи председателят на "Музикаутор" Ясен Козев, който коментира, че преди 26 г. организацията е започнала от бюро и един компютър.
Изпълнителният директор Иван Димитров подчерта, че днес "Музикаутор" е фактор, като становището на организацията бе потърсено и от законодателния орган по повод предложенията за въвеждане на квота за българска музика в медиите. "Музикаутор" подкрепя тази идея предвид широко разпространената практика в Европа. По отношение на Културния фонд Димитров допълни, че през годините той се модернизира и става все по-рефлективен.
За последните четири сесии на Културния фонд "Музикаутор" е стимулирал националното  творчество с близо 750 000 лв., като е подкрепил над 230 проекта на български автори. Сред тях са  Стефан Вълдобрев за албума "10 и половина", "Остава" за албума "Океан", Живко Петров за албума "After 4", Вида Пиронкова за нейни песни, сред които "Гълъбо", както и много други от най-различни жанрове.
Ползвателите явно се възползват от по-слабата позиция, в която се намират авторите, и им предлагат да подпишат декларация за отказ от права, ако искат да участват в концерт, конкурс и  да ги излъчат по телевизията, радиото или да участват в друго събитие. Такъв пример е конкурсът на БНР за нова българска поп и рок песен "Пролет", но също и при взаимоотношенията с ползватели като Box tv, радио "Зорана" и мн. др.
Ето защо "Музикаутор" започна кампания, насочена към членовете за негативните ефекти от отказа от права. Организацията реализира и превантивни мерки в тази посока, включително чрез занижаване на оценката на проекти на автори, кандидатствали по Културния фонд, но които са отстъпвали правата си.
"Музикаутор" ще учреди грамота и награда за своя 3000-ен член, който в близко време ще се регистрира в дружеството, добави в края на срещата Ясен Козев, като уточни, че развитието на българската музика и творчество минава през защита на авторските права.
Малко по-рано се състоя ежегодният семинар на "Музикаутор" за журналисти във Варна на тема "Музикалният лиценз - краткият път към законността", за който ДУМА писа.    
Според мен семинарът беше изключително полезен, което се доказа и през годините, защото журналистите разбират по същество много детайлна информация и когато после я представят пред обществото тя наистина е адекватна и помага на ползвателите на музика да знаят за какво става въпрос, каза за ДУМА Момчил Даскалов, мениджър, "Лицензиране публично изпълнение". От семинара излязоха няколко новини - това, че се делегира власт на общините, на кметовете, да извършват контрол при публично изпълнение за озвучаване на търговски обекти, заведения, хотели, магазини, т.е. общините вече имат право да проверяват и да изискват музикален лиценз, както и да налагат санкции, които са от 1000 до 10 хил. лв.
Другата много важна новина е, че залите и местата, където се организират концерти, техните собственици ще бъдат солидарно отговорни с организатора, ако не изискват предварително договор за уредени авторски права. Това влиза в сила с обнародването на закона от 29 март т.г., а за общините има 9-месечен гратисен период, така че практически ще започне да се прилага от началото на 2019 г., обясни Даскалов. 
Тази солидарна отговорност на местата, в които се правят концертите, касае не само големите зали, а и клубовете, и заведенията, в които се изпълнява жива музика. Засяга и общините, тъй като, когато се правят големи концерти много често се наема организатор за целта, но общината предоставя мястото. В този случай тя вече е отговорна и трябва много по-стриктно да изисква инициатора да изчисти авторските права. 
Междувременно приключи кампанията "Място за БГ музика", която беше дело на "Музикаутор" с помощта на Столичната община. Бяха обособени няколко места в София с пиана, на които хората можеха да свирят, такива още има в метростанциите, както и флашмоб, който бе свързан с изпълнения на ученици от НМУ "Л. Пипков"  заедно с авторите, създатели на самите песни.
Това е една от първите ни стъпки относно младите, защото започнахме кампания от училищата, особено в музикалните, за да могат отрано учениците да разбират стойността на тяхното творчество и труд и да се научат как да защитават правата си по-късно като автори, допълни Даскалов.  
В чужбина над 95 процента от обектите са с  уредени права, докато у нас едва 15% си плащат за авторските задължения. Когато се слуша радио на публично място, става дума за публично изпълнение и собствениците на заведения са отговорни и трябва да уредят тази част на ползването, т.е. да сключат договори за уреждането на авторски права. Те се уреждат с представители на първоносителите, в случая, за да бъде по-лесно на ползвателите на едно гише "Музикаутор" (Организация на композитори, текстописци и музикални издатели за съблюдаване на авторските права) и "Профон" (за сродните права, т.е. на изпълнители и продуценти) дават анблок лиценз почти за целия световен репертоар, т.е., сключвайки договор с двете дружества, обектите имат право да ползват целия световен репертоар. 
От началото на годината са направени около 120 проверки и са заведени около 40 дела. От "Музикаутор" съобщиха, че през лятото продължават с тях, като те ще бъдат извършени от сътрудници по региони. От сдружението уточниха, че не налагат санкции, а правят просто уведомление със списъка на авторите и произведенията, които биват използвани от   ползвателите и те да сключат договор с тях.     
Семинарът завърши с приятна изненада... Журналистите сътвориха общо авторско парче, озаглавено "С Музикаутор до зори", с безценната помощ на Наско от "Б.Т.Р." и диджей Wosh MC. Очакванията са то да се превърне в летен хит...


Доно Цветков:
Делото ми с пловдивска фирма за детски играчки продължава вече 4 г.

Много съм щастлив като автор и продуцент на детска музика ( "Ало, ало, Слънчице", "Роклята на мама"). За съжаление, и аз съм от тези, които са ощетени да ползват авторските им права по отношение на песните, напр. "Ало, ало, Слънчице" влезе в детски играчки и дискове, нерегламентирано ползвано, без моето съгласие. Най-странното обаче е, че делото ми с една пловдивска фирма за детски играчки продължава вече 4 г. Надявам се да има поне някакво финално разрешение. До днес няма никаква яснота как ще се развие делото. На първа инстанция беше доказано, че използват нерегламентирано моята песен, на втора - не били достатъчно доказателствата!?




Журналистите сътвориха общо парче, озаглавено "С Музикаутор до зори", с безценната помощ на Наско от "Б.Т.Р."
Снимки Авторката
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ