Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Половин милион души с увреждания са без интеграционни добавки

Аида Паникян

5. Юли 2018 , брой: 128   224   0Към момента са спрени интеграционните добавки на над 500 хил. души хора с увреждания, от които 10 476 деца, потвърди министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на вчерашното заседание на ресорната парламентарна комисия. ДУМА припомня, че до спирането им се стигна след решение на ВАС през юни, с което бе отменен начинът, по който се определят интеграционните добавки за транспорт и комуникационни услуги, както и предоставянето на документ за получаване на помощ за образователни услуги. Това бе и причината ГЕРБ да внесат промяна в Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ), според която текстовете от Правилника ще бъдат включени в Закона. Според вносителите това ще бъде временна мярка, за да не останат хората без добавките си през юли. Управляващите твърдят, че скоро ще бъде приет новият ЗИХУ, по който в момента работи работна група. Омбудсманът Мая Манолова обаче изрази съмнение, че новият закон ще бъде приет скоро и поиска срок. Въпреки някои принципни възражения от левицата, като цяло депутатите бързаха да гласуват промените в действащия ЗИХУ с аргумента хората да не останат без добавките си. Според Весела Лечева от БСП, ако не се даде времева рамка за действието на промените, решаването на проблемите на хората с увреждания отново се отлага.
Министър Петков обясни, че дори до края на юли да бъде готова работната група с новия ЗИХУ, до внасянето му в парламента и гласуването му ще мине време и е напълно възможно да влезе в сила идната година.
За т.г. МТСП е отделило 152 млн. лв. за интеграционните добавки. Те са обвързани с гарантирания минимален доход, който от т.г. е 75 лв.
17 депутати от парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика гласуваха "за" промените в ЗИХУ, един се въздържа и един бе "против".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"