25 Април 2024четвъртък02:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

Габриела Колева:

Българката има страхотен усет към красивото

Женствеността е най-голямото ми вдъхновение, откровена е модната дизайнерка

/ брой: 129

автор:Альона Нейкова

visibility 1813

Габриела Колева е дъщеря на писателя афористик Петко Колев и потомка на ген. Пенчо Златев, военен министър (1934) и министър-председател на България (1935). Завършва Института по бизнес администрация в Нант, Франция, и Висшето франкофонско училище по администрация и мениджмънт. Не крие професионалния си опит в бизнес сектора. Дългогодишен спонсор е на Нов симфоничен оркестър. Има афинитет към рисуването, литературата, балета и е страстен колекционер на френски порцелан от ХVIII век. През юни 2017 г. основава модната къща "Мезон Сант-Ерем" с визия за изграждане на бранд за дамски облекла с акцент върху елегантни и чисти силуети, съчетани с рафинирани и структурирани платове, отговарящи на естетическите потребности на модерната делова дама.

"Нуждаем се от елегантен дух и пъргав ум"

- Как се стигна до решението да станете собственик на модна къща, Габриела? Лесен ли бе пътят от мечтата за собствен бранд до реализацията й?
- Първоначалната идея беше съвсем спонтанна и действително провокирана от вътрешната необходимост от красота, която съм изпитвала през всичките години. Прекарах дълго време в корпоративния свят и реших, че е време вече да се заема с нещо красиво, изпълващо живота ми в области, които са ми присърце и ме вдъхновяват. Насочих се към изкуството всъщност, защото смятам, че дойде моментът да му отдам дължимото.
- Живяла сте във Франция - страна, смятана за символ на модата и стила. Защо решихте точно в България да се реализирате?
- Исках да бъда близо до семейството си и реших, че не мога да се връщам тук само за погребения. Обичам нашата страна. Дълго време обаче работих за международни корпорации и професионалната ми кариера беше свързана с много пътувания. През годините се борих активно за приемането в България на ваучерите за храна - известната днес социална придобивка, която вече е част от системата, полагаща грижи за доброто на хората и обществото като цяло.
- Къде и как откривате или срещате вдъхновението за работата си?
- Всъщност женствеността е най-голямото ми вдъхновение. И нейно олицетворение е Одри Хепбърн, на която навремето са казали, че няма да може да стане примабалерина. Но тя се прочува като забележителна актриса. Самата й женственост и човешката й същност, и тази невероятна непринуденост, скромност и мъдрост действително винаги много ме вдъхновяват. Връзката й с Живанши - всъщност тя го открива, когато е съвсем млад дизайнер, вдъхновява и него, превръща самата нея в истинска муза: дълги години той прави много костюми за всичките й роли в киното и в живота.
- Представяните от вас облекла се отличават с изисканост, финес и френски стил като цяло. Доколко те кореспондират с балканския ни манталитет?
- Мисля, че българката има невероятна женственост и страхотен усет към красивото. Нашето отношение към женствеността и начинът, по който ние действаме, по никакъв начин не отстъпва на някои други. Всъщност най-хубавото във френския стил е, че една французойка никога не се води сляпо по тенденциите, а винаги избира и прилага към собствения стил и излъчването си онова, което е на мода в момента. Има своеобразно адаптиране към нейната същност. Българките притежават много хубаво чувство към красотата. Опитвам се да дам на всеки, който идва при мен, това любопитство, което всяка жена има към себе си и към начина, по който изглежда. Правим много опити, наслагваме различни цветове, материи... В определен момент жената грейва пред огледалото. И интересното е, че вътрешното чувство никога не я лъже. Искам моята роля да е асистираща: да помогна на жената да се разпознае в кое е най-красива. А този усет е безпогрешен.
- Имате ли амбиции да покажете модните си произведения и на чуждестранния пазар?
- Да, действително искам да направя няколко ревюта - във Франция и в Швейцария. Хубаво е, че сега светът е много глобализиран. Добре е да бъдат представени наши модели на чуждестранна публика. Предлагам нещо, което напоследък като че ли е позабравено. Моите облекла са изключително женствени, с изчистени линии, многофункционални - дрехи, които са с качествени естествени материали и биха могли да бъдат носени на бизнес среща, на коктейл или пък на хубава непринудена вечеря, по-неформално рандеву, да са с леки, малки детайли, които да подчертават нещо конкретно и да могат да се използват за различни случаи. Това много ми харесва като идея.
- Може ли според вас дизайнер да се издържа от мода в България?
- Това е много хубав въпрос. Този бизнес, както и всички останали, естествено е доста труден и наистина има нужда от сериозна инвестиция, за да може самият дизайнер, марката му, да бъдат разпознаваеми, да си изгради клиентела и да се завърти колелото. Необходим е обаче много гъвкав ум. Трябва да може да се нагоди към манталитета, към тенденциите, към това, което хората търсят. И ако се опитва да наложи нещо ново като подход към дрехата в съзнанието на жената, действително да го направи по умен начин. Някак си да бъде достъпно това, което предлага. Доста е трудно. Не е невъзможно. Но вярвам, че все пак модата не е луксозно хоби в чистия смисъл.
- След създаването от Коко Шанел на малката черна рокля има ли шанс, според вас, да се появи друга подобна непреходна дреха?
- И аз имам идеи в тази посока. Една от тях е прекрасният панталон "Капри" на Одри Хепбърн. Той е супер елегантен, с дължина 7/8, и е подходящ за много случаи. Напоследък много вече се налагат и може би са следващото нещо, без което не може да се мине: рокли в по-метални цветове, както и костюми или тоалети, направени от копринено кадифе.
- Как бихте коментирали стила на политиците и известните личности у нас?
- Действително ги наблюдавам и смятам, че те показват любопитство и желание да бъдат елегантни и изискани. Правят усилия също така да са добре облечени, съобразяват се с контекста на събитието, на което присъстват. Хубавото е, че полагат грижи да намерят собствения си стил. Това обаче е дълъг процес, който предполага непрекъснато търсене.
- Имате ли мнение по доста обсъжданата тема, която по-специално касае облеклото на първата дама?
- Не мисля, че нападките срещу нея са основателни, защото това е лично неин избор: как точно да изглежда и по какъв начин да покаже своята женственост и характер. Първата дама е много красива и достолепна, има прекрасна осанка. Смятам, че прави всичко необходимо, имайки предвид функциите, които изпълнява, и публичния интерес към нея.
- Сравняват ви с Джаки Кенеди. Как го приемате - като комплимент или за вас това е нещо повече?
- Много уважавам нейния стил и то не само начина, по който се облича, но и самото излъчване и духа й, както и любовта към изкуството. Най-напред ме сравни с нея мой много добър приятел - Шон Кенеди. Мисля, че той по-скоро имаше предвид не външния вид, а самата връзка с живота, присъща и на двете ни. Да, действително смятам, че това е страхотен комплимент, но съм далеч от този образ.
- Ще спре ли според вас някога да бъде актуална поговорката "По дрехите посрещат, по акъла изпращат"?
- Надявам се, че не. Това, от което имаме нужда, е елегантен дух и пъргав ум. Според мен дрехата действително е важна, тя е като първоначална визитка. Но пък тази картичка не прави човека, нали? Според мен все повече се набляга на стремежа да се обърнат рязко нещата и духът и умът ще бъдат много по-ценени от визията.
- Има ли според вас "мода за народа"?
- Абсолютно! Много искам да подчертая, че цялата тази красота и елегантност - неща, които обикновено се свързват с лукса и трудно можем да си позволим, всъщност имат шанс да се превърнат в част от всекидневието на хората. Това е големият залог за мен. Защото всяка жена има право да изглежда добре, да е красива и трябва да може да си го позволи. Никого няма да върна от моето ателие. Искам да вдъхна на колкото се може повече дами вярата в силата на тяхната женственост и във възможността да я получат.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ