Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Увеличават линията на бедност с 27 лева

Аида Паникян

6. Юли 2018 , брой: 129   213   0Линията на бедност за 2019 г. да стане 348 лв., предлагат от МТСП. Това става ясно от проект на постановление, публикуван на електронната страница на ведомството на Бисер Петков. При това положение хората в риск от бедност догодина ще бъдат 18%, докато през т.г. са 18,3%.
За 2018 г. линията на бедност е 321 лв. Предложените 348 лв. са най-близо до линията на бедност по Евростат, която е 351 лв.
Ако размерът на линията на бедност не се актуализира за 2019 г., тя няма да отговаря на промените в доходите и потреблението на домакинствата, както и на икономическите условия, и няма да бъде измерена обективно бедността с гаранция, че са задоволени минималните жизнени потребности на най-бедните.
ДУМА припомня, че официална линия на бедност в България се определя от 2007 г. За 11 години тя нараства със 111,8%, а минималната заплата за същия период се е увеличила със 183,3%.
Според последните данни на КНСБ за издръжката на живот у нас през първото тримесечие на годината около 2 млн. българи живеят с доход под линията на бедност, макар че в сравнение с м.г. са намалели с около 180 хил. души.
Линията на бедност е инструмент, чиято цел е да гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности като калориен прием и структура на потребление на хранителни и нехранителни стоки и услуги. Актуализацията й би трябвало да служи за по-добро формулиране, прилагане и наблюдение на социалните политики и действията на държавата за намаляване на бедността в страната, в това число и на т.нар. работещите бедни. 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"