Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Ананиев е готов да подкрепи промяна в избора за шеф на НЗОК

БСП пита здравния министър как 28 хил. опаковки лекарства са минали границата

Аида Паникян

6. Юли 2018 , брой: 129   257   0"Бих подкрепил такова предложение, ако получа консенсус от всички политически сили. Това означава, че след това всички ще носим отговорността за решенията". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от ДПС Нигяр Джафер  на вчерашния блиц контрол склонен ли е да приеме изборът на ръководител на НЗОК да се върне така, както бе преди 2010 г. По думите му подобна промяна е политическо решение, което може да въздейства върху организацията, управлението и функционирането на НЗОК. Той припомни, че е участвал в работата на касата и по времето, когато директорът се избираше с конкурс, имаше Управителен, Контролен и Обществен съвет. Според него и двете системи показали недостатъци. По думите на Ананиев ще има и други фактори, които биха повлияли, когато бъде представен новият здравен модел. Тогава може би ще има по-друга тежест, отколкото сега, заключи министърът. Според д-р Джафер моделът на управление от 2010 г. е донесъл повече негативи.
Как 28 хил. опаковки лекарства са минали нелегално българската граница и се озовали в Турция, попита министъра депутатът от БСП доц. Георги Йорданов. Ако се изнасят лекарства без наркотични вещества, това е паралелен износ, но ако съдържат наркотични вещества, може да бъдат изнесени само с разрешение на министъра, а това разрешение важи за 3 месеца, отговори Ананиев. Той обаче обясни, че откакто е министър - 7 месеца и половина, такова разрешение не е давал и припомни, че екипът му подготвя промени в Закона за лекарствата, касаещи паралелния износ. ДУМА припомня, че преди дни турският държавен телевизионен канал "Хабер", съобщи, че при акция на службите за борба с организираната престъпност и контрабандата в Истанбул бяха заловени въпросните 28 хил. опаковки.   

Новият ред на ползване на лекарства затруднява онколозите

По искане на парламентарните групи на БСП и ДПС председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева трябваше да представи пред депутатите новостите с отпускането на онколекарства. ДУМа припомня, че с новия рамков договор НЗОК въведе по-строг контрол на ползването им и реши да плаща само количеството от медикамента, което е приложено реално на пациентите. Преди плащаше за флакон, но между 3 до 30% от медикамента се изхвърляше, припомни Начева. Сега обаче онколози се оплакват, че е трудно групирането на пациентите така, че да се ползва цялото количество лекарство, а когато то остане за другия ден, не може да се ползва. Ще мониторираме процеса и след 3 месеца ще видим какви са резултатите, обеща Начева.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"