07 Май 2024вторник14:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Мистерията..." представя видео към "Рано ранила"

В основата на песента е танцът бучимиш - дал заглавие на новия албум

/ брой: 130

автор:Дума

visibility 737

Малко повече от месец след световната премиера на новия албум на "Мистерията на българските гласове" е готово и видеото към още една от песните в него - "Рано ранила". В основата й е танцът бучимиш, дал и заглавието на албума - "БууЧииМиш". За разлика от първия сингъл "Pora Sotunda", в който участва Лиса Джерард, в "Рано ранила" слушателите ще доловят осезаемо присъствието на световния шампион по бийтбокс Скилър. Той придава съвременно звучене на песента и подсилва неравноделния й ритъм. В сингъл версията на "Рано ранила", която е различна от тази в албума, със соло на гъдулка се изявява Христина Белева. Участват също немският перкусионист Дейвид Кукерман и китаристът и басист Петър Миланов. Автор на музиката е композиторът Петър Дундаков, който е и музикален продуцент на албума, а текстът е на Бояна Бункова. Продуцент на "Мистерията на българските гласове" и на новия албум "БууЧииМиш" е "Шуберт мюзик пъблишинг", информира Радост Пенева, експерт ВО.
"Рано ранила" е една от най-енергичните песни в албума, определена от чуждестранната преса като носеща енергията на "празничен танц" (цитат от италианското издание "SpazioRock" и британското "Higher Plain Music"). Според британското сп. "We Are Cult" участието на Скилър в песента "илюстрира, че древното и модерното в края на краищата не са толкова различни едно от друго". Песента е и една от четирите от албума, препоръчани специално от полското издание "KVTL", заради бързото и живо темпо, в които силният бийт среща фоклорното пеене. Неслучайно във фокуса на видеото е съвременна млада двойка, през чийто поглед режисьорът Валери Милев намира връзката на фолклора с нашето съвремие. Видеото е заснето в София и край езерото Панчарево. Оператор е Антон Бакарски, а хореографията е поверена на Маргарита Будинова.
"Мистерията на българските гласове" представи официално новия си албум в края на май.  "БууЧииМиш" съдържа 12 нови произведения, специално написани за световноизвестния български състав, а това е първият им албум от 20 г. насам. У нас той е достъпен на CD, SACD, лимитирано издание книга с два CD, включващи и бонус тракове, плоча и бокс сет.
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2053

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2008

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1816

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2123

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2351

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1897

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1939

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2199

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1996

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2148

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ