25 Април 2024четвъртък10:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новите цени на природния газ, тока и парното ще увеличат издръжката на живота

/ брой: 130

автор:Аида Паникян

visibility 700

Увеличението на цените на електро- и топлоенергията ще окажат пряко влияние върху нарастване на издръжката на живота, категорични са от КНСБ. Експертните прогнози показват, че се очаква с 1,2% да се повиши издръжката на живота само от влиянието на новите цени на топлото и тока. Общата стойност за издръжка на живота на 4-членно домакинство ще достигне до 2354 лв. Разходите за горива, отопление, топла вода, осветление ще се увеличат с 3,5-4%. А тази група формира около 2/3 от разходите за поддържане на жилището и 12% от общо необходимите средства за издръжка. През предстоящите зимни месеци столичани ще плащат повече с около 11 лв., което означава, че общо разходът за целия отоплителен сезон ще нарасне с около 55-60 лв., прогнозира директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев.
Данните говорят за увеличаване дела на енергийната бедност, подчерта той. От КНСБ са категорични, че ниската покупателна способност на домакинствата поставя въпроса за несъразмерните цени на енергията. Независимо че цената на електричеството е най-ниска в ЕС, динамиката на цените на енергия изпреварва динамиката на основните доходи, а това е доказателство, че реформите през прехода доведоха до значително повишаване на цената на енергията за битови потребители.
ДУМА припомня, че от началото на 2016 г. междуведомствена работна група обмисля определение за "енергийна бедност". Данни на Евростат сочат, че 36,5% от българските граждани през 2017 г. нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли при средно за ЕС 8,2%. За отоплителния сезон 2017/2018 г. на 204 635 лица и семейства е отпусната целева енергийна помощ, която намалява с 6% спрямо предходния период, когато те са 217 635 лица и семейства. Въпреки че критериите за достъп са насочени към бедните, намаляването на отпуснатите помощи е показател, че не всички нуждаещи се могат да имат достъп.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 686

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 670

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 684

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 618

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 780

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 783

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ