29 Март 2024петък03:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КНСБ иска с 1,7 млрд. лв. по-висок бюджет за догодина

1 лев добавена стойност води едва до 22 ст. ръст на заплатата, са пресметнали експертите от синдиката

/ брой: 130

автор:Аида Паникян

visibility 52

За допълнителни 1 682,862 млн. лв. ще настоява КНСБ за бюджета за 2019 г. Това съобщиха от синдиката на семинар за журналисти. От тях 991,362 млн. лв. да са за увеличение на заплатите, а 691,5 млн.лв. за издръжка и капиталови разходи. 
За да бъде обезпечено повишаването на основните заплати на заетите в предучилищното и училищното образование от 1 януари 2019 г., са необходими 362 млн. лв. повече, обяви Анка Такева, председател на СБУ. Тя поясни, че осигуряването им ще позволи 15% увеличение на заплатите, което с около 140 лв. В момента се водят преговори за 2 млн. лв за подобряване на достъпна архитектурна среда в около 100 училища.
КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването настояват бюджетът на МЗ за разходи за персонала да бъде увеличен с 49,4 млн. лв. Това допълнително финансиране ще даде възможност за 14 165 работещи да бъдат достигнати договорените в КТД минимални начални заплати на заетите в регионалните здравни инспекции, домовете за медико-социални грижи за деца, държавните психиатрични болници, отделенията за трансфузионна хематология и другите второстепенни разпоредители с бюджетни средства към МЗ.
Необходимо е и увеличение на средствата за училищно и детско здравеопазване с 15 млн. лв., което да позволи увеличение с 10% на заплатите. Д-р Иван Кокалов е категоричен, че са нужни допълнителни 300-350 млн. лв. за НЗОК.
От синдиката са категорични, че е необходимо увеличение с 20% на заплатите на заетите в централната и местна администрация, както и 20-процентно увеличение на единните разходни стандарти за делегираните от държавата дейности във функция "Социално осигуряване, подпомагане и грижи". За това трябват 505 млн. лв. допълнително. В това число са 12,6 млн.лв. за НОИ, 56,3 млн.лв. за МФ, 31,6 млн.лв. за МП, 253 млн.лв. за МВР, 19,9 млн.лв. за МТСП, 18,9 млн.лв. за ДАНС и др.
Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се нуждае от близо 10,5 млн. лв. увеличение на парите за издръжка за 2019 г. спрямо 2018 г. (14,3 млн.лв), или общо да достигне 24,8 млн.лв. Пари за квалификация и преквалификация, както и пари за специално работно облекло за пожарникарите няма. За капиталови разходи в ПБЗН са необходими още 1,5 млн.лв. За тел. 112 са необходими за издръжка още 4,9 млн. лв.
КНСБ и Съюзът на българските музикални и танцови дейци настояват за допълнително целево финансиране за заплати с 1,962 млн. лв. за духови оркестри, професионални фолклорни ансамбли и др.
КНСБ категорично не споделя притесненията на МФ за понижаване на производителността на труда, защото те почиват на методология, неотчитаща по обективен начин приноса на фактора труд.
От синдиката са убедени, че за поредна година е подценен факторът труд. 1 лев добавена стойност води до 22 ст. ръст на заплатата, са пресметнали експертите от синдиката и са категорични, че бизнесът вече няма основания за забавяне на ръста на възнагражденията.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ