29 Март 2024петък02:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бъдещо неопределено

/ брой: 130

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1059

Преди доста години  из редакциите вървеше като виц твърдението, че ако от клавиатурите на пишещите машини махнат буквата "щ", вестниците ще спрат да излизат. Просто тогава всичко хубаво в живота, което трябваше да се случи, все беше в бъдещо неопределено време. Абсолютно същата е ситуацията, която се получи след току-що завършилия в София форум "16+1". В него участват страните от Централа и Източна Европа плюс Китай. Форумът стана място, където се определят следващите стъпки от  китайската инвазия на Стария континент. А сравнително слабо развитите държави в източната част на Европа стават предмостие за това. За тях всеки долар от Поднебесната империя е добре дошъл. Сред страните, протегнали ръка, естествено е и България. Затова през последните дни отвсякъде ни заливат заглавия от типа "Китайски фирми ще строят тунела под Шипка", "Китайци изграждат пътя Русе-Велико Търново", "БМФ ще получи 6 кораба, финансирани от китайската "Ексимбанк". Всичко е в бъдещо неопределено време.
А истината е една, ние изоставаме в отношенията си с този икономически гигант. Държавите около нас привличат много повече китайски инвестиции. В Унгария те са  2,8 млрд. долара, в Сърбия - над 1 млрд. долара. У нас за последните 10-12 г. сме привлекли малко на 40 млн. евро от Китай.  Теорията, че Сърбия не е член на ЕС и това помага. Освен това ние живеем с илюзията, че Китай се натиска да инвестира в региона, но фактите сочат съвсем друго. За миналата година инвестициите им в Европа са 30 млрд. долара. В Източна Европа те са 2%, а  65% са във Великобритания. И нещо много важно, китайците  развързват кесията само за проекти, при които съответната държава дава някакви гаранции или преференции. В този смисъл и бъдещето на проекта "Белене" остава неясно, защото за него правителството  обяви, че не поема никакви  ангажименти. А основната причина едни инвестиции да се случват или не, e политическата воля и способността на управляващите да защитават националните интереси. В последното нашата власт не е много убедителна.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ