29 Март 2024петък07:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лоби връз лобито

/ брой: 130

автор:Велиана Христова

visibility 1173

Цялата Мара втасала във висшето образование, та от ГЕРБ спешно ще уреждат бизнесмените да преподават във вузовете. Миналата седмица уж се разбраха до септември да мислят, понеже пресичането на пороците в тази сфера било сложно, пък изведнъж - на ти, булка, китка. Веднага и сега! Някои ректори - бивши и сегашни, така искали. Ами, как няма да искат, като и за акредитация ще се уредят спешно с т.нар. представители от практиката, пък нека после в НС да зрее и връзва промяната на сегашната безсмислена система за акредитиране. Ако има глупаци, нека си кандидатстват по новите по-строги правила за професори и доценти, докато местните факултетни съвети - всичките топтан, ще са получили ново автономно право да си уреждат хорариумите и оценяването чрез "изявени бизнесмени". 
Няколкото десетки изменения на Закона за висшето образование за 22 години досега, налепени като кръпки връз системата, половината - откровено лобистки, вече доведоха до  разни феодални извращения. Да са две-три - добре, ама те всеки ден вече гърмят скандално. Току-що даже МОН не издържа и подаде сигнал до прокуратурата срещу поредните дипломи, раздадени незаконно. Е, не е за първи път. Още Даниел Вълчев като министър търсеше прокурорите на помощ, сетне Меглена Кунева - резултат нула, ни един осъден или наказан няма. Що да се мори сегашният министър да праща проверки за уникума на оня бизнесмен - Остап Бендер, в науката, за който ДУМА писа преди две седмици. Докато върти 7-8 фирми, човекът за последните 4 години успял да защити 4 дисертации (една за доктор и три за доктор на науките), станал професор в 4 вуза, окичил се с хиляди "научни" статии, титулувал се "чл.-кор" на една руска академия-менте. И присъдружни на властта медии го възхвалиха като "връх" на чудесата. Дали пък депутатите от ГЕРБ не са натиснати да уредят рахата на такива като него с бързи промени в закона - щото иначе трябва да им отнемат чудесната "научна" кариера, а тия, дето са им я осигурили, да не се отърват от наказания. Не би. Родна лобистка хубост,  притулена зад стотици показни лакардии за реформираното бъдеще на висшето образование. Жалка държава!                  
   

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ