Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Новини

Фонд да финансира услугите за хора с увреждания, предлага КНСБ

Аида Паникян

9. Юли 2018   161   0Да бъде изграден специален фонд за национална социална сигурност, който да финансира дейности за подпомагане на самотни възрастни и хора с увреждания. Това предложение на КНСБ бе представено от лидера на синдиката Пламен Димитров на семинар във Варна. Източниците на финансиране може да са 3 – допълнително целево облагане на хазарта и печалби от него, държавният бюджет и бизнесът. Димитров уточни, че предприятията, които не могат по обективни причини да наемат регулирания по закон процент хора с увреждания, могат да внасят в бюджета съотвентата финансова стойност.
За да функционира фондът, необходимо е да бъде изработена карта на хората с увреждания – в кое населено място калко са и дали има и колко адекватни социални услуги за тях. В момента в  малките населени места грижата за хора с увреждания и самотни възрастни се осъществява от домашния социален патронаж. Но когато задейства такъв фонд, може патронажът да предоставя повече услуги, за което хората да бъдат обучени допънително.
От синдиката предлагат още да се признава като стаж на родителите грижата за деца с над 71% увреждане. В момета е така само за родители на деза с над 90% увреждане.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"