19 Май 2024неделя21:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Ти ли си, мале, тъй жално пела?

Не може повече да чакаме някой друг да ни оправи хала

/ брой: 131

visibility 1202

Георги Н. Николов

България предаде щафетата на европредседателството на Австрия и част от висшите ни управленци се отдадоха на нездравословна радост. Стана видно, че никога досега, в никоя друга страна-домакин, гостите не са се радвали на такова искрено гостоприемство. Под носа на гражданите се размахват отчети колко бла-бла-бла срещи са били организирани и колко бла-бла-бла проблеми са били успешно решени. Как Старият континент с отворени обятия (но със затръшнати под носа ни врати) ще ни покани в чакалнята за еврочленство и как със свещ да търсиш, няма да намериш такива политици като нашите. Което си е абсолютно вярно, но в черния негативен смисъл. Колкото до опитите да обединим Западните Балкани чрез българския пример, това си е шизофренна хрумка, защото самото наше отечество е крайно хаотично, вътрешната политика е на парче и абсолютно неефективна, а що се отнася до социалното лице на държавата, то такова липсва. И докато мишките в празните вече тържествени зали дояждат кухите приказки на делови президиуми, задгранични "приятели" и страстните поцелуи към тоя и оня гост от нашенски баламурници, статистиката става все по-страшна.
Прочее, да видим тя какво казва със, или без всякакви председателства.
Фактите са красноречиви:

на всеки кръгъл час България напускат нови четирима емигранти

и пак на всеки час умират по осем български страдалци. 40% от починалите болни са могли да бъдат спасени, ако им е било приложено адекватно лечение тук или е било осигурено в клиники в чужбина. 1,22 млн. жилища в цялата страна са необитаеми - защо ли? От училище пък досега са отпаднали 206 400 подрастващи, като само за миналата година броят им е 16 400. Токът и парното се сдобиха с поредното увеличение, а пенсиите се вдигнаха с троха и половина. Протестират майките на хора с увреждания;, човеците, удавени от поредните наводнения, пътните превозвачи, синоптиците, пчеларите, дребните търговци на горива и кой ли още не. Чуваемост, разбира се, няма никаква, а във всяка сфера на обществения живот нещата са повече от плачевни. Става ясно, че между приказките на едро с какви влажни очи ни гледа светът и истинския му поглед - презрително-насмешлив, разминаването е грозно. Накъде върви България?
Тя не върви, а галопира към още по-жестоко обезлюдяване на територии поради липса на работа и препитание. Демографската криза блажено е гушнала страната и не я пуска от стоманените си обятия. Откриваните

тук-там нови предприятия не са нашенски

а плод на чужди капитали и инвеститори. Държавата се превръща в неканена гостенка върху собствената си географска карта, а мечтата на управниците й е да скъсят още повече намесата й в ставащото у нас. А то се изразява най-вече в сива икономика, корупция, неработещо законодателство, избирателно, според кесията на клиента, съдопроизводство, контрабанда и смразяващ кръвта организиран бандитизъм. Заплатите тъпчат на едно място и броят на тези 2 милиона открито мизерстващи нашенци непрестанно се увеличава. Що за страна сме? Докъде ще стигнем така?
Властимащите не си задават подобни въпроси. Те откровено и не от днес са загърбили потребностите на населението и тегобите му не ги интересуват. Още повече, че живеят във виртуален свят на държава, където всичко е наред. Не ги стряскат увеличената смъртност за сметка на драстично намаляващата раждаемост, нито оперетната армия и слабосилното МВР, нито човекоядското здравеопазване и изчанченото образование, нито... За тях са важни само властта по върховете, личният PR и, разбира се, паричните потоци. Другото е дребнотемие и мърморене на дрипави недоволници, които си позволяват да не вярват на официалната демагогия, дето от години мирише на вкиснато. Който може, заминава през граница с децата, а някои - и с възрастните си родители. Който не може, има два пътя - или да търпи, или да умира без време. И двата пътя не са изход от грозната бедност и очевидната безизходица, ала народът предпочита да не се обединява и да протестира "на парче". Не се е родил обединител на всички българи, защото тук дебне прословутата ни българска несговорчивост. С отделни изключения и партиите се разпадат, щом главатарите им седнат на празна раздумка в парламента...
На този фон

има ли светло бъдеще България?


Плачещите за лечение оптимисти тръбят, че от само себе си всичко ще се промени към по-добро, защото и лошавината имала край. Песимистите - че държавата е обречена, а народът й към 2030 г. ще е вече малцинство. Ние пък мислим, че съдбата й е в ръцете на тия 7 милиона нашенци, все чакащи някой друг да им подобри хала. Така не става. В един виц някакъв мераклия горещо молил Бог да му помогне да спечели от тотото. Накрая на всевишния му омръзнали тия молби и казал: "Първо си пусни фиша...". Ние не пледираме за тотопечалби, а за национално обединение, имащо за цел да помете политическата клика, за възстановяване на икономиката и на селското стопанство и за превръщане на родината в спокойно, сигурно място за живот. Да припомним констатацията на Стефан Стамболов, изречена в мерена реч преди повече от век: "Ей, народ поробен, що си тъй заспал?" Така де - лесно е да чакаш помощ от оня, що клати гората. Трудно е сам да си решиш проблемите, ала трябва. Дали обаче вече не е много, много късно, е друг въпрос, на който отговорът става все по-неясен.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1435

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1386

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1408

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1530

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1454

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1549

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1352

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1665

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1640

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1551

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ