Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Закономерно

Евгени Гаврилов

11. Юли 2018 , брой: 132   376   0От времето на Христос, когато той нахранил с три риби цял народ, чудеса в икономиката не са ставали. Доказва го и последното проучване на световната консултантска компания "Ърнст енд Янг", според което България отдавна не е център на инвеститорския интерес, а там успешно я замества Сърбия. И това е логично, защото чудеса не може да се очакват в държава, където институционалната среда продължава да е отвратителна, въпреки над десетгодишното членство в ЕС. Тази среда най-много зависи от втръсналата ни от обсъждане съдебна система и от качеството на законодателството, което определя условията за правенето на бизнес.
България не мръдва в глобалните класации за конкурентоспособност - движи се между 50 и 60 място. По отношение на качеството на институционалната среда страната ни е извън първата стотица и се нарежда до Перу и Колумбия. При подготовката на тези класации се вземат под внимание както защитата на правата на собственост - крайно необходими за инвестициите, така и регулаторната рамка в страната, структурата и размерът на държавните разходи. И ред други фактори, при които сериозно изоставаме от нормалните държави, на които искаме да приличаме. Включва се и оценка за нивото на корупцията в държавния сектор, която е голяма тежест за инвеститорите. Според различни анализи влошаването на индекса на корупция води до намаляване на дела на инвестициите от БВП с 2,9%, което за България се равнява на близо 2,3 млрд. лв.
След кризата макроикономическата обстановка у нас вече е нормална. Чуждите инвестиции отново поеха към развиващите се пазари, но сякаш съзнателно заобикалят България. То няма и читави пътища, по които да дойдат. На ГКПП "Калотина" автомагистралата от сръбска страна стигна отдавна бариерата. Откъм България кога ще стане - един господ знае. Затова и класацията на "Ърнст енд Янг" е закономерна.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"