Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Нежен полъх

Ина Михайлова

11. Юли 2018 , брой: 132   2305   0С три години разлика вестниците предлагат сходни заглавия. През 2015-а: "Уроци по почтеност за чиновници". През 2018-а: "Проверяват почтеността на министри и депутати". Ха-ха, изсмя се жена в метрото. С коментара - дотук.
Гръмко през 2015-а обясниха, че съгласно проект на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) към МС чиновниците ще бъдат изпратени на курсове за налагане на етични правила за поведение. Предвиждаше се изработването на единен национален кодекс за поведение и ежегодна проверка за почтеност на хората от публичния сектор. И куп още "блеснали жита" имаше на хоризонта, а тогавашният им вдъхновител и вицепремиер Румяна Бъчварова червеше гребен.
Три години по-късно не по-малко развяваният антикорупционен проект БОРКОР на Цветан Цветанов е само дирекция в КПКОНПИ, с която също така гръмогласно държавата се обзаведе. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество обаче не е мръднала на йота в годините на трупане на опит. И в мегазвеното ще работят отново върху стандарти за почтеност.
Да не разсъждаваме може ли да се измислят тестове, които да дадат вярна представа доколко депутат или министър, висш държавен чиновник, прокурор, съдия или служител на реда е почтен. Ще ни размахат куп добре финансирани проекти с подобно звучене и с нулев КПД. Да не прогнозираме колцина от "началниците" ще издържат тези тестове. Да поговорим за почтеността. Наричат я още честност, коректност, лоялност, добросъвестност. И други синоними има. Кой и как ще "точкува" лоялността е въпросът? Лоялност към кого - към партията, към избирателя, към държавата, към Благодетеля, финансово подпомогнал изкачването по стълбичката? Все сложни въпроси.
А всъщност е простичко. Корупцията според властта е само усещане. Тестовете за почтеност ще бъдат нежен полъх.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"