Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Новини

Транспортната комисия отхвърли предложението за спиране на концесията на летището

Дума

11. Юли 2018   169   0Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения отхвърли предложението на БСП за прекратяване на концесията на Летище София. На днешното заседание "за" проекта на левицана гласуваха 8 депутати, 12 бяха „против“, а един се въздържа. Припомняме, че още миналата седмица БСП се обяви против концесията на летището с мотив, че това е риск за националната сигурност. От левицата са категорични, че няма основание за концесия. Те предупредиха, че това може да доведе до намаляване на инвестициите и повишаване на летищните такси. Социалистите се притесняват, че след концесията ще има съкращения на поне 1000 служители. БСП предупредиха още, че ще обжалват във ВАС отказа на правителството да предостави на парламента информация за условията на концесията.
Зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски предупреди по време на заседанието на комисията, че концесията крие множество рискове за бъдещето на аеропорта. Летище София няма генерален план. Концесионерът ще си реши къде какво ще има, държавата няма правомощия, обясни Свиленски. Той призова преди да стартира процедурата,  да бъде направен генералният план. Летището в София, за разлика от Варна и Бургас, е с изградена инфраструктура, добави депутатът. То в последните години реализира печалба и увеличава пътниците и товарите. Няма причина по този повод да бъде отдавано на концесия, категоричен бе Свиленски. По думите му ако правителството има позиция по БДЖ, може да подкрепи дружеството. Това няма нищо общо с концесията на летище София, обясни той. Въпросът е какъв е смисълът на отдаването на концесия на летището, попита още народният представител.
По-рано днес ПГ на "БСП за България" внесе в парламента законопроект, с който предприятията, включени в забранителния списък за приватизация, да бъдат забранени и за отдаване на концесия.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"