Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Новини

Проф. Иво Христов: Живеем в страна на два стандарта - европредседателски и за вътрешна употреба

Дума

11. Юли 2018   230   0Живеем в страна на два стандарта - единият е европредседателски, а другият е за вътрешна употреба. Това коментира проф. Иво Христов, който представи във Велико Търново книгата си "Пред пепелището на нестаналото българско общество".
Народният представител от ПГ "БСП за България" гостува в Старата столица за един откровен разговор за ситуацията в България. Книгата на проф.Христов е учебник по социална хирургия. Авторът с прецизен скалпел и много познания, диагностицира нашето общество. В неговата дисекция могат да се намерят отговори на редица социално значими проблеми - за кризата на нашата цивилизация от мигрантския поток до стесняването и изчезването на средната класа в развитите държави, за политическата непредставителност, пълзящия авторитаризъм и гражданската апатия, въведе в темата народният представител Весела Лечева. Според думите й, проф. Иво Христов показва генезиса на процесите след 1989г. и историческите причини за прехода ни. Във верните му констатации за срива на всички основни системи у нас се крие и упрекът му към управляващите - за 10 години на власт те не са направили нито една реформа в чувствителните обществени сфери и сектори, каза депутатът от „БСП за България“.
Да се дефинира ясно и достоверно каква е „болестта“ на обществото ни е най-важният политически въпрос на днешното време. Той е свързан и с дефинирането на отговорността - кой ни вкара в тази ситуация?, каза от своя страна проф. Христов. Той задълбочено изследва историческите, икономическите, политическите и социалните фактори, постепенно лишили днешното общество от надеждата за развитие. Има тежка невроза на нацията. Хората на инстинктивно ниво усещат, че дните ни са преброени; че „комай ни лъжат тия синковци“, въпреки приказките за блестящото ни настояще и бъдеще. Хората инстинктивно знаят, че развитието няма да се случи в рамките на техния живот и си задават въпроса „Аз защо живях?“ Най-голямата драма за възрастните хора е, че те създадоха една държава-образец. България беше 28-ма страна по индекс на човешко развитие в света, с развити индустриални отрасли. Ние изпуснахме една страна, която беше в епицентъра на висшите световни постижения, каза политологът. Той се спря върху постиженията на социалистическа България, която бе влязла в четвъртата технологична фаза на развитие на света. Само за 25 години държавата изградила всички основи на индустрията и създала образователната канава. От една примитивна и изостанала страна, България изгради своите енергийна и комуникационна системи, масовизира образованието и създаде своята научно-техническа интелигенция, създаде всички основни отрасли на модерната индустрия и стана градска страна; бяха отворени лифтовете за социално движение на огромни маси от хора, изтъкна социалният анализатор.
Три неща са необходими за преодоляването на кризата, според проф. Иво Христов - да има субект на стратегическо действие, който разбира драматизма на проблема; да е наясно и да изработи алтернативи, които да реализира.
За 10 години в последното управление има главоломно сриване на всички нива. Ние се върнахме на нивото от началото на българския преход. Когато едно малцинство е взело шансовете за социална реализация на едно мнозинство, тогава приказките за демокрация стават смешни. Затова живеем в страна на два стандарта - европредседателски и за вътрешна употреба, обощи проф.Христов.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"