Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Удобните новини

Георги Георгиев

12. Юли 2018 , брой: 133   409   0Имаме новини, имаме фалшиви новини (парвенюшко, но наложено вече название), а отскоро имаме и удобни новини. Удобните новини са тези фалшиви новини, които могат да бъдат използвани от властите, които уж позорят, за да им позволят да вземат мерки срещу обикновените новини.
"Удобна новина" е свободното съчинение за гръцкия остров на Бойко Борисов или приписваните на съратничката му Лиляна Павлова изказвания от рода на "Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши". Всъщност тези измишльотини се разпространяват задължително анонимно в безлични блогове или страници в социалните медии, списвани от лица в сянка, и в даден момент може да заживеят свой живот, но ако не им се обръща внимание, ще отекат безследно. Хората и така са убедени, че Борисов, ако перифразираме Ахмед Доган, раздава порциите в държавата. Не е случайно, че първият майтап, който си направиха с "острова на Борисов", беше да обявят България за остров. Що се отнася до арогантността на управляващите, там също няма особена нужда да се приписват измислени изказвания, всичко е пред очите ни.
В случаите с Борисов и Павлова и двамата решиха сами да се "похвалят", че са жертви. Никой не ги беше питал за това. И нямаше да ги попита поради очебийната неистинност на твърденията, но започна настървено дъвкане на темата, която продължава и днес с типичната за жълтите медии "храна" - личният живот на известните хора.
Темата за фалшивите новини няма да премине безследно за гилдията. Последствия ще има, въпросът е кога. Натрапчиво е усещането, че някой, ако не и самият Борисов, си подаде или му подадоха удобно топката "фалшиви новини", и тя му дойде "от воле". Няма да е учудващо, ако тези случаи бъдат използвани, за да се обоснове нуждата от специален закон, който в българската реалност, бъдете уверени, ще се използва не за да защитава честта и достойнството, а да репресира и налага скрита зад добри намерения цензура. Фалшивите новини, удобни или не, не са заплаха за властта, каквото и да ви говорят. Те са боклук, какъвто има от зората на журналистиката. Реалната заплаха за нашата власт е само истината.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"