Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Спорт

ЦСКА 1948 сменя Бока срещу Левски

"Червените" предлагат "вечно дерби" за юбилея на Гунди

Дума

12. Юли 2018 , брой: 133   174   0Ръководството на ЦСКА 1948 излезе с предложение към Левски за възстановяване на традицията на "вечното дерби". Новакът във Втора лига изрази готовност да се изправи срещу представителния отбор на „сините“ в юбилейния мач по случай 75-годишнината от рождението на Георги Аспарухов-Гунди, който е пред провал заради отказа на първоначално гласения за мача бенефис с аржентинския гранд Бока Хуниорс. Ден по-рано стана ясно, че тимът от Буенос Айрес е отказал въобще европейското турне, което включваше финал с Барселона в традиционния турнир "Жоан Гаспар" и мач на "Герена" в памет на Гунди.
В началото на кариерата си легендата на Левски за кратко е играл и в ЦСКА, а приятелски двубой между двата столични гранда съвсем няма да е исторически прецедент – между 50-те и 80-те години на миналия век те се срещнали 6 пъти в двубои извън официалния календар.
В писмо до изпълнителния директор на "сините" Красимир Иванов спортият директор на "червените" Добрин Гьонов написа:
„Уважаеми г-н Иванов, през 2018 г. се навършват 75 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди, най-голямата легенда на ръководения от Вас клуб и безспорно личност с фундаментално значение за българския футбол, който за кратко в зората на кариерата си облича и екипа на ЦСКА.
Научихме, че гостуването на аржентинския гранд Бока Хуниорс в София по случай юбилея на Аспарухов е осуетено и затова решихме да ви предложим съперник на футболния терен на Левски за този специален празник да е ЦСКА. Нашите два клуба – чрез великите си футболисти като Гунди, чрез феноменалните си генерации и чрез своите уникални фенове, са създали явлението „вечно дерби“, което няма аналог в българския футбол. Едва ли има по-подходящ начин да бъде отбелязан юбилеят на Аспарухов, освен чрез възстановяване на великото съперничество между „сини“ и „червени“, прекъснато по нефутболни причини преди 3 години.
ЦСКА тръгна от най-ниското ниво – за да извърви честно и достойно пътя до завръщането си сред най-добрите в България. Дори в най-тежките моменти не сме спирали да държим на морала и ценностите на нашия клуб. Затова и винаги ще уважаваме нашия голям исторически съперник, с който в миналото нееднократно сме се срещали в приятелски и юбилейни двубои. Вярваме, че България и българският футбол се нуждаят от своя голям мач - "вечното дерби", а 75-годишнината от рождението на Георги Аспарухов е идеален повод да възкресим неговата славна традиция".
Поздрави и хубав ден!
ЦСКА 1948"
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"