Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Свят

Америка нарушава важен договор с Русия

Дума

12. Юли 2018 , брой: 133   230   0САЩ нарушават Договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г. чрез разполагането в Европа на система за противоракетна отбрана (ПРО), чиито установки може да се използват за изстрелването на крилати ракети "Томахоук" към европейската територията на Русия. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу в интервю за италианския в. "Ил Джорнале".
По думите му става дума за вертикални системи за изстрелване MK-41, които могат да бъдат използвани за изстрелването на крилати ракети "Томахоук". "Същевременно Русия е обвинявана в предполагаеми нарушения на договора, но факти няма, само твърдения", добави Шойгу. Според него с подобни обвинения САЩ мотивират подготвяния отказ от въпросния договор.
Шойгу смята, че САЩ прилагат стратегията на неоколониализма, изпробвана в Ирак и Либия. Тя "се състои в подкрепа на всякакви, дори най-варварски, идеологии, за да се отслабят законните правителства", изтъква Шойгу. САЩ използват също оръжия за масово поразяване, хуманитарни бедствия до военни сили за създаване на "управляем хаос". Той позволявал на транснационалните корпорации да отмъкват съществуващите активи, поясни Шойгу. "Русия е за равноправно сътрудничество и винаги ще бъде пречка за подобни стратегии", увери той.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"