Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Свят

Никой не иска мигранти

Австрия иска забрана за пришълците да влизат в ЕС, преди да са подали молба за убежище

Дума

12. Юли 2018 , брой: 133   245   0Австрийският министър на вътрешните работи Херберт Кикъл заяви, че ще се бори за забрана мигрантите да подават молби за убежище, докато се намират на територията на Евросъюза, предаде АФП.
"Това ще бъде нашето предложение", заяви пред журналисти във Виена министърът, който е представител на антиимигрантската Партия на свободата. Според него всякакво друго решение "би окуражило трафикантите да кажат: "Взимам пари, за да ви закарам в Европейския съюз, защото там имате гарантираното право да подадете молба за убежище, а вероятността да ви върнат обратно е много, много малка".
Ако австрийското предложение бъде прието, мигрантите ще трябва да подават молби за убежище от бежански лагери извън Европа. Ще бъде създадена един вид "мобилна комисия".
Единствено бежанци от държави, гранични на ЕС, ще могат да подават молба за убежище от територията на Евросъюза.
Междувременно германският вътрешен министър Хорст Зеехофер се пошегува, че 69 афганистански мигранти са били депортирани на неговия 69-и рожден ден, съобщи Би Би Си.
Зеехофер представи своя "гигантски план за миграцията", който обаче не се хареса на коалиционните му партньори. ЕС гласува да се засили депортирането хората, на които им е отказана закрила, като това е част от мерките за борба с нелегалната имиграция.
В репортаж на германската новинарска агенция ДПА се казва, че афганистанските власти са били ядосани, защото Германия е надвишила броя на мигрантите, които може да изпрати обратно с един полет. Според споразумението между Афганистан и Германия, Берлин може да изпраща до 50 мигранти на полет.
Неговият "гигантски план за миграцията" включва предложения за временни контролно-пропускателни пунктове по магистралите, свързващи страната със съседните държави, между които обикновено се пътува свободно. Както и "транзитни центрове" за бързо проучване на влизащите в страната мигранти от Австрия, но идеята му беше отхвърлена от социалдемократите.
В същото време няколкостотин бежанци от Йемен доведоха до безпрецедентен взрив на ксенофобия в Южна Корея, предаде АФП. Реакцията срещу бежанците в етнически хомогенната Корея надхвърли значително антимигрантските настроения в Европа.
За последните няколко месеца 550 бежанци от раздирания от гражданска война Йемен пристигнаха в далекоизточната държава. Реакцията на местните обаче е безкомпромисна.
"Правителството полудя ли? Тези са мюсюлмани, които ще изнасилят дъщерите ни!", е един от коментарите в корейските социалните мрежи. В протестите в Сеул, които призоваха властите да "изритат фалшивите бежанци", взеха участие хиляди. Рекордните 700 хил. корейци подписаха петиция на интернет сайта на президентството за затягане на и без това едни от най-рестриктивните закони за прием на бежанци. "Европа има исторически багаж с тези страни (нейни бивши колонии). Южна Корея обаче няма подобни морални задължения", се казва в текста на петицията.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"