Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

В АЕЦ "Козлодуй" заработи плазмено съоръжение за отпадъци

Дума

12. Юли 2018 , брой: 133   227   0Съоръжението за плазмено изгаряне на ниско и средни радиоактивни отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" вече е в експлоатация, съобщават от ДП "Радиоактивни отпадъци". Чрез тази технология значително ще бъдат намалени отпадъците от централата.
Съоръжението е изградено от консорциум между испанската Iberdrola Ingenieria y Construccion и белгийската Belgoprocess, която е доставчик на технологията. Общата му стойност е около 31 млн. евро, като 30% от тях са национално финансиране, а 70% от Международен фонд "Козлодуй". То е с производителност до 250 тона годишно. В състояние на плазма металите се разтопяват и окисляват, обясняват от ДП "РАО".
Така бетонни отпадъци, пясък, неорганични материали, изолации (минерална каменна вата и азбест) се разтопяват и се преобразуват в химически инертна и аморфна стъкловидна шлака. Течностите и органичните материали се изпаряват, така че крайният продукт е неорганичен. Технологията позволява преработване на отпадъците с минимален риск за радиоактивно замърсяване. Тъй като крайната форма на отпадъците не съдържа органични вещества и течности, тя ще отговаря на изискванията за качество и устойчивост при дългосрочно съхранение или погребване.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"