Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Властта ще налее половин милиард лева в ДКК

Управляващите не обясниха за какво държавната компания ще използва средствата, отпуснати извънредно

Дума

12. Юли 2018 , брой: 133   204   0Държавната консолидационна компания (ДКК) получава допълнително 500 млн. лв. за увеличение капитала на дружеството, съобщи правителствената информационна служба. Отпускането на извънредните средства става с промени по бюджета на Министерството на икономиката за настоящата година, което е принципал на ДКК. От съобщението на кабинета не става ясно за какво ще се използват средствата и по каква причина е необходимо увеличението на капитала с половин милиард лева. Правителството е решило още ДКК да възлага ремонтите и реконструкциите на язовири - държавна и общинска собственост. Извън обхвата остават водоемите, отдадени на концесия, за които в концесионния договор е предвидено извършването на ремонтно-възстановителни дейности от страна на концесионера. Кабинетът е одобрил и списък на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция, се казва още в съобщението.
"Държавната консолидационна компания е едно от най-непрозрачно управляваните дружества в държавата. Тя бе създадена с идеята в нея да бъдат събрани и тя да продава все още неприватизираните държавни активи. По време на втория мандат на Бойко Борисов ДКК постепенно обедини дружествата от ВПК по примера на "Българския енергиен холдинг", а капиталът й нарасна от 9 млн. лв. на над 231 млн. лв.
По времето на икономическия министър Божидар Лукарски в активите на ДКК бяха включени 14 държавни фирми, ключовите от които са оръжейни - "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ-Сопот), "Кинтекс" и "НИТИ" Казаналък, а по-късно към тях се присъедини и "Авионамс".
Държавната консолидационна компания се ръководи от Лъчезар Калбуров, Ясен Спасов и Красимир Тенев - назначени още от времето на Божидар Лукарски и възстановени от Емил Караниколов, след като служебният министър Теодор Седларски ги бе отстранил. Те не са дали нито една пресконференция или отчет пред обществото за дейността си.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"