Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

БСП настоява да не се отдават на концесии обекти, забранени за приватизация

В интерес на държавата е да запази собствеността върху стратегически дейности, заяви Румен Гечев

Юлия Кулинска

12. Юли 2018 , брой: 133   310   0ПГ "БСП за България" внесе вчера в деловодството на парламента предложения за промени в Закона за концесиите, с които забраняваме да се отдават на концесия дейности и обекти на онези търговски фирми, които са забранени за приватизация. Това обяви на брифинг в НС зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Той обясни, че определени предприятия са изключени от списъка за приватизация, защото оперират в сфери, чувствителни за  държавата и обществото.
"Считаме, че това трябва да се приложи и по отношение на статута на концесиите. С новия закон за концесиите, приет от това мнозинство, сроковете за концесия станаха доста дълги и те могат да стигнат до 50 години", подчерта Зарков. Той е категоричен, че концесията, въпреки че е легитимен инструмент на публично-частното партньорство, не бива да бъде използвана за приватизация с други средства.
"Трябва да запазим възможно най-голяма степен на контрол на държавата над тези предприятия, много от които работят успешно и могат да бъдат развивани. Това е последователно усилие на БСП за запазване и утвърждаване на ролята на държавата в икономиката, която на пазарен принцип да участва и регулира качествено пазарите, което е в интерес на цялото общество", категоричен е Зарков.
"Много чувствителни сфери ще бъдат засегнати от промените в Закона за концесиите, които предлагаме. Някои от тях, за съжаление, вече са отдадени. Предвиждаме започнатите процедури да продължат по сегашния ред до приключване на концесионните договори", уточни социалистът.
Зарков изрази надежда законопроектът да бъде разгледан най-скоро в НС, тъй като на дневен ред са важни концесии, в това число и на летище София, на която БСП категорично се противопоставя, допълни зам.-председателят на ПГ ДБСП за България".
"Дългосрочните концесии, по същество, представляват форма на приватизация. Считаме, че е в интерес на държавата да запази собствеността върху стратегически обекти и да не позволи скрита приватизация чрез концесиониране", заяви проф. Румен Гечев. Той припомни, че проблемът с отдаването на дейности на концесиите се обсъжда от години.
"В началото на прехода бяха сключени скандални концесионни сделки. Приходите, които получаваме от експлоатация на български находища с благородни метали" са нищожни, в сравнение с концесионни договори на африкански страни", даде пример проф. Гечев. Той е категоричен, че  въвеждането на контрол и ограничения в тази сфера е изключително важно, защото сега има опасност, наред с грабежа на благородни метали на залежите в България, това да стане и с летище София. "В ЕС над 50% от летищата са държавна собственост, над 30% са смесена държавна и частна собственост. Под 20% от аерогарите са превърнати в частна собственост чрез приватизация", подчерта проф. Гечев.

БСП предложи да бъде въведена забрана да се отдават на концесия дейности и обекти на онези търговски фирми, които са забранени за приватизация
снимка Емилия Костадинова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"