Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Ще има наказани за грешките в кампанията след VІІ клас

Велиана Христова

12. Юли 2018 , брой: 133   227   0Дисциплинарната комисия в МОН е дала предложение за дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение" на шеф на дирекция в министерството заради сгрешената задача в теста по български език и литература в изпита след VІІ клас. Когато получа доклада, ще има и наказание, каза министър Красимир Вълчев пред журналисти преди блиц-контрола в ресорната комисия в НС вчера.
Човешка грешка е причината за сбърканото класиране на резултатите след VІІ клас за гимназиите в София, няма проблем в софтуера, обясни Вълчев. Той очаква днес да получи доклада и за този случай, като вероятно дисциплинарно ще бъдат наказани шефовете на комисията по информационно осигуряване към регионалното управление на МОН и на областната комисия по класирането. Грешно бяха изчислени резултатите за 4 от общо 117 училища в София, от които 89 са със специфично балообразуване, уточни министърът. Според КТ дисциплинарните наказания са забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Вълчев обаче смята, че наказанието не бива да е много тежко, а да е справедливо.
Лявата депутатка Ирена Анастасова постави въпроса за хаоса в квалифицирането на учителите. Не може да има реален контрол, когато 128 обучителни организации се занимават с квалифициране на учителите по 2600 програми, посочи тя. Красимир Вълчев, призна, че контролът е недостатъчен, но смята, че изход е да се предлагат не оферти от организации, а обучение по теми. Ректорите отдавна настояват квалифицирането на учители да е само във вузовете, където са специалистите, а не в съмнителни частни структури.    
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"