Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Борисов командва кметове веднага да асфалтират след пороя

Ремонтите в наводнените врачански общини ще стават бързо и без търгове, а кабинетът ще им връща парите

Ростислава Иванова

12. Юли 2018 , брой: 133   274   0Премиерът Бойко Борисов разпореди вчера на кметовете на наводнени общини в нарушение на закона веднага да наемат фирми и да асфалтират разбитите улици, а после правителството ще им възстанови разходите. Премиерът направи изявлението си пред телевизионните камери в началото на редовното заседание на Министерския съвет. Повод за поредната пиар акция бяха пороите във врачанските общини Мизия, Хайредин и Борован, където пострадаха много къщи. Борисов нареди на регионалния министър Николай Нанков и на вътрешния Валентин Радев веднага да посетят Мизия и Дупница, за да възложат на кметовете ремонтите. Припомняме, че пороите в Дупница бяха преди две седмици.
"Нанков, да отидете да видите с Радев по Мизия и Дупница улиците, където живеят хората в градовете и селата, където мина наводнението и ги показват по телевизиите. Веднага кметовете да възложат да ги оправят и от Фонда за подпомагане след това ще им оправите парите. Но не първо да кандидатстват, да мине един месец, докато минат комисии, второ, трето... Веднага да възложат и да приведат в ред", заповяда премиерът на министрите. Нанков пък изтъкна, че още завчера е направил организация с Областното пътно управление, а министерството на Ивайло Московски също оказало съдействие, "макар и логистично". "Над 20 машини, леки и тежки, за почистване на калта и тинята на засегнатите улици", докладва Нанков на Борисов.
Малко по-късно пред журналисти вътрешният министър опита да разясни указанията на Борисов. Радев каза, че изпълнил нареждането на премиера и възложил на служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" да обходят разрушените от наводнението улици в Мизия и други засегнати райони и да докладват за състоянието им, за да може бързо да се помогне за възстановяването им. Подобни действия бил предприел и Нанков. Радев помоли всички, ангажирани с тези дейности, за обективност при определянето на обектите, които се нуждаят от спешен ремонт, и напомни, че разходите ще бъдат покрити от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Той обаче призна, че от 70-те млн. лв. във фонда били останали около 30 млн. "Решихме да помислим дори и за законодателни промени по-натам, но сега трябва да направим нещо бързо", каза вътрешният министър и обясни досегашната тромава процедура за обезщетение при бедствия: "Има комисии, минават, областният управител ги назначава, те отиват, правят оглед, описват нещата, дават ги в Комисията по възстановяване и подпомагане и ние изплащаме средствата там, където сме решили, че е най-наложително".

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"