20 Април 2024събота11:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

Д-р Анелия Здравкова:

Не премахвайте бенки през лятото

Веднъж месечно трябва да се посещава квалифициран козметик, който ще почисти лицето и ще приложи подходящи хидратиращи терапии, препоръчва дерматоложката на звездите

/ брой: 134

автор:Альона Нейкова

visibility 2195

Д-р Анелия Здравкова завършва Медицинския университет в София. Има придобита специалност по кожни и венерически болести. Завършва курсове по дерматохирургия - хирургични техники, както и за приложение на дермални филъри, ботулинов токсин, лазерни системи, мезотерапия, химични пилинги, плазмотерапия и др. Работи в няколко известни фармацевтични компании, както и в прочути клиники в българската столица и в Кьолн, Германия. Сега е известна като дерматоложката на звездите, но от етични съображения не разкрива имената им.

- Има ли как да подготвим кожата си за морето, д-р Здравкова?
- За да запазим млада кожата си и да стимулираме здравословното почерняване през лятото, наистина трябва да я подготвим за по-засиленото излагане на слънце. Става дума за  няколко етапа. Първо, бавно се увеличава излагането на слънце. Трябва да се започне с 15 минути първия ден и времето да расте с четвърт час всеки ден. Така кожата ще натрупва тен постепенно, като се избягват досадните изгаряния и белене. Наложително е кожата допълнително да се хидратира с лосиони за след слънце или естествени масла.
- На какво трябва да се обърне внимание при избора на най-подходящия слънцезащитен продукт?
- За целта първо да определите вашия тип кожа. Учените класифицират 6 фототипа според цвета на кожата:
1 тип: много бяла кожа, светли очи, руси или рижи коси. Хората от този тип са силно застрашени от слънчеви изгаряния, като кожата почервенява, но не почернява.
2 тип: светла кожа, руси, рижи или светло кестеняви коси, зелени или кафяви очи. Представителите на този тип са застрашени от изгаряне, но придобиват лек тен.
3 тип: "средна" кожа, кестеняви или тъмни коси, кафяви очи. Тези индивиди почерняват равномерно и прогресивно.
4 тип: матова кожа, кестеняви или черни коси, кафяви или черни очи. Такива хора най-лесно достигат желания бронзов тен и рядко изгарят.
5 тип: тъмна кожа, черни очи и коси. И мъжете, и жените от този тип натрупват силен тен, наподобяващ цвят на тъмен шоколад.
6 тип: черна кожа, очи и коси. При тях кожата е перманентно оцветена и не натрупва допълнителен тен.
За фототипове 5 и 6 учените препоръчват нисък фактор на защита, тъй като кожата има развито усвояване на слънчевите лъчи, тоест под 6 фактор (SPF). За фототип 4 експертите съветват поетапно намаляване на защитния фактор и продукти със SPF6-10. За фототипове 2-3 най-добре е да се използват продукти със среден слънцезащитен фактор SPF15-25. За фототип 1, децата и участъците от кожата, на които има татуировки, необходимо е да се прилагат лосиони и млека с много висок слънцезащитен фактор - SPF30-50.
- Съществуват ли някакви правила за най-ефикасното използване на слънцезащитните продукти?
- Правилната им употреба изисква да се нанася слой от продукта върху кожата на всеки 2 часа и след всяко излизане от водата. Нанасянето трябва да е равномерно, най-добре с кръгообразни движения от най-ниската част на тялото - от стъпалата посока към главата. Така, освен че лосионът или маслото ще попият добре, ще сe стимулира и кръвообращението. Съветваме също так да се избягва стоенето и излагането на слънце в периода от 11 до 16 ч. през лятото. В останалото време трябва да се ползват слънцезащитни продукти с колкото е възможно по-висок фактор. Това помага да приемаме витамин Д, но и да предпазим кожата си от вредните ултравиолетови лъчи тип A и B. Всички знаем, че с увреждането на озоновия слой те все повече достигат до нас.
- На каква възраст кожата е най-податлива на вредното въздействие на слънцето?
- При децата тя е по-чувствителна от тази на възрастните, защото техният хидролипиден слой е по-малко развит. А и фактът, че малчуганите често играят навън, ги излага на 3 пъти по-голяма слънчева радиация, отколкото големите хора. Затова при всяко излизане навън е добре да защитите детето си със слънцезащитен крем с фактор поне 15. Бебетата не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина, но е хубаво да бъдат извеждани навън, за да приемат по естествен начин изключително полезния за развитието на костите витамин Д.
- Може ли през лятото да се правят разкрасителни процедури?
- Разбира се. Но много внимателно и след консултация със специалист. Кожата през горещия сезон често е дехидратирана. Затова една от най-подходящите процедури е мезотерапията, богата на хиалуронова киселина и комплекс от витамини, които хидратират кожата и намаляват увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи, а така забавят и преждевременното стареене. Мезолифт е друг ефективен метод за подмладяване на кожата, защото съдържа само хиалуронова киселина и намалява  фините бръчки, освежава кожата на лицето. Плазмотерапията е процедура, изключително подходяща за летните месеци, значително повишава колагеновата синтеза, цялостно регенерира и освежава кожата. Необходимо е да се обърне внимание, че през лятото и устните се дехидратират, напукват и губят обем. Това може да бъде възстановено с поставяне на филър хиалуронова киселина, устните стават по-сочни и оформени. Процедурата е сред най-често прилаганите през лятото, правим я в столичната Jewel skin clinic, както и много други терапии. Неприятните бръчици около очите, между веждите и по челото може да бъдат загладени чрез инжектиране на ботулинов токсин. Много ефикасна и безопасна процедура за намаляване на изпотяването в подмишниците е инжектирането на ботокс. Радиочестотната терапия с лазер е процедура, която може да се извършва и през лятото. Тя стимулира фибробластите за производство на нов колаген и цялостен лифтинг ефект се постига само след 4 процедури. Препоръчително е веднъж месечно да се посещава квалифициран козметик, който ще почисти лицето и ще приложи подходящи  хидратиращи терапии, масаж на лице, грижа за околоочния контур. През летните месеци е особено важна и грижата за тялото. Антицелулитните процедури са подходящи целогодишно, но се препоръчва да са особено интензивни през пролетните месеци, за да постигнем желания резултат за плажа.
- А какво не бива да се прави през горещия сезон?
- През летните месеци ултравиолетовите лъчи въздействат най-силно върху кожата, като увреждат на първо място епидермиса, но проникват и в по-дълбоките слоеве. Затова, на първо място, се препоръчва през периода май-септември да не се правят процедури, свързани с премахването на клетки на епидермиса - това са пилингът и избелването на кожата, аблативните лазерни процедури. Би могло да се прилагат по-леки пилинги с нисък процент вещество за общо освежаване на кожата, за стягане на порите и изсветляване на леки повърхностни пигментации, но задължително съчетано с висок фактор фотозащита. За избелване на кожата е най-подходящ периодът между месеците септември и март, защото през останалото време може да се получи обратен резултат - засилване на пигментацията.
През лятото не трябва да се отстраняват също новообразувания като папиломи, бенки, кератоми и т.н. съдови "звездички". Под въздействието на слънцето на мястото на отстранената бенка може да възникне устойчива пигментация и ще се наложи повторно отстраняване. Трябва да се внимава и с маските за лице. Лимонът, краставицата, ягодите и други продукти съдържат фруктови киселини и избелват кожата. След тяхната употреба не се препоръчват слънчеви бани за период от 1-2 дни, за да се избегне появата на пигментни петна.
- А има ли най-удачно време за ботокс?
- Когато лятото предстои, всеки иска да изглежда най-добре. Един от най-лесните и бързи  начини за подмладяване на външния вид е чрез инжекции с ботокс. Тази безболезнена, бърза процедура позволява да изчезнат дълбоките мимически бръчки, осигурявайки свеж, естетически приятен външен вид. Целият процес на инжектиране  е около 15 минути, а ефектът е средно между 3-6 месеца. Добре е да се направи преди летните отпуски, за да обхване лятото, когато най-интензивно набръчкваме зоните около очите, между веждите и челото. Обикновено процедурата се повтаря през есенните или зимните месеци. Добре е да се знае, че ефектът започва средно от 2-3 до 10 дни след процедурата. Така че, ако искаме да изглеждаме свежи за морето или лятно събитие, е удачно да направите процедурата поне 2 седмици преди това.
- Много хора намират луничките за чаровни, но все пак - могат ли тези слънчеви петънца да бъдат премахнати?
- Решението на този проблем винаги трябва да бъде комплексно и включва както високо степенна слънцезащита и локални изсветляващи продукти, така и специализирани процедури - лазерна терапия, химически пилинг, мезотерапия и др. Желателно е повечето такива терапии да не се осъществяват през летните месеци на годината и при планирано излагане на действието на слънчевите лъчи, защото се засилва рискът от хиперпигментации.





 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ